Cijene novogradnje u Hercegovini i do 3.800 KM po kvadratu

U posljednjih nekoliko godina, tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini doživjelo je značajne promjene koje ostavljaju dubok utjecaj na način života i financijske odluke građana.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijena prodanih novih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 2.630 KM po metru četvornom.

U usporedbi s 2022. godinom veća je za 7,6% , dok je u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine veća za 8,7%.

Unatoč tome, prodaja novih stanova je u porastu, i za 23,6% je veća u odnosu na isti kvartal prošle godine, a za 75,1% u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja novih stanova u porastu

U hercegovačkim gradovima zgrade “niču” kao gljive, a samo što se gradnja najavi, stanovi već budu rasprodani, što je svojevrsni paradoks gledajući na ekonomsku situaciju većine građana.

Mladi se danas jako teško odlučuju na kupovinu nekretnine s obzirom na “vrtoglave” cijene koje se izgleda neće spuštati tako skoro.  Iako je i jedno i drugo nije baš najlakši korak, u posljednje vrijeme više je onih koji se odluče na gradnju kuće. 

Vidljivo je to iz javnog poziva zahvaljujući kojem su 23 para iz Ljubuškog dobila po 4.000 KM subvencije, a u kojem se više njih odlučilo na kuću nego na stan, za razliku od proteklih godina. Naravno, na taj korak se puno lakše odlučiti ako posjedujete vlastito zemljište, ali teško da će išta moći bez dizanja kredita.

Bh. građani podigli desetke milijuna KM kredita za stanove

Ukupni krediti od kojih je većina nenamjenskih u BiH na kraju protekle godine iznosili 23 i pol milijarde KM. Građani često pokrivaju stambene potrebe s nenamjenskim, upravo iz praktičnosti i dostupnosti.

Naravno, lokacija, između ostalih čimbenika poput katnosti i kvalitete same gradnje, igra ključnu ulogu u određivanju cijene nekretnina, pa će tako atraktivnija lokacija obično rezultirati većom cijenom nekretnine.

Prema informacijama portala Jabuka.tv, cijena kvadrata novogradnje u Čitluku kreće se od 2.600 do 3.100 KM. 

U Mostaru je pak najskuplje doći do stana jer ćete za kvadrat morati izdvojiti od 2.800 KM do 3.800 KM. 

Prosječna cijena novogradnje u Ljubuškom je oko 2.600-2.700 KM, a u Čapljini se ta cijena razlikuje tijekom gradnje (2.200 KM) i nakon izgradnje (2.600 KM).

Kada govorimo o Širokom Brijegu, cijena kvadrata se kreće od 2.800 KM do čak 3.500 KM. Posušje gdje ćete za kvadrat morati izdvojiti od 2.300 KM od 2.600 KM je uz Čapljinu među jeftinijim mjestima za stanovanje.

Evo koliko prosječni stanovnik BiH treba raditi da bi kupio stan

Kada usporedimo navedene cijene s onima iz 2022. godine, a tek kada se prisjetimo koliko je koštao kvadrat prije par godina, ne možemo ne primijetiti da su one jednostavno rečeno sulude za naš standard. Nije logično, a niti normalno da građani čija je prosječna plaća 1.300 KM, kvadrat stana plaćaju 3.800 KM.

Što se tiče cijena u Mostaru, cijene stanova su u zadnju godinu-dvije znatno poskočile, čak u nekim slučajevima možemo reći do 60%. Splet nekih okolnosti je utjecao na to, svugdje u svijetu su cijene nekretnina porasle, pa se tako i Mostar prilagodio tim trendovima, kazao je za Jabuka.tv vlasnik Agencije za prodaju nekretnina u Mostaru Franjo Sivrić.

Kazao nam je kako je specifično za Mostar činjenica da se neko vrijeme ništa nije gradilo. Situacija se sada promijenila, s gradnjom se počelo, no ipak Sivrić sumnja da će se cijene smanjiti. Mišljenja je da će se u najboljem slučaju zaustaviti.

U Mostaru se sada pristupilo još jednoj promjeni koju pozdravljam, a to je kvalitetniji pristup rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, zadovoljavanje svih potrebnih preduvjeta za izgradnju zgrade npr. adekvatan razmak zgrade od zgrade, a to isto nosi jednu poruku da će se iz samog središta Mostara početi praviti zgrade. Sam centar se više nema gdje širiti, to je već popunjeno, objašnjava naš sugovornik, a na upit tko kupuje tako skupe stanove odgovora kako se tu radi o strancima, pogotovo iz zapadnih zemalja.

Meni je zanimljivije kako naš svijet uopće može to plaćati, ali ljude se snalaze na različite načine, dodaje.

Tvrdi da je na rast cijena utjecalo i poskupljenje građevinskog materijala, navodeći kako se nekada ranije ugrađen parket mogao imati za 50 KM, a sada ne može ni za 150 KM po  kvadratu. 

Govoreći o subvenciji kupovine prve nekretnine u Mostaru, Sivrić je kazao kako je ona zanemariva. Radi se o subvenciji od 100 KM po metru kvadratnom, i to za najviše 75 kvadrata stambene površine po korisniku, kao i u Čapljini.

Mostar pomaže mladim obiteljima prvi kupovini prve nekretnine

Vlasnik mostarske Agencije za prodaju nekretnina smatra kako bi najbolje rješenje bilo oslobađanje plaćanja PDV-a pri kupovini prve nekretnine i zaključuje kako se na tržištu dogodio jedan totalan poremećaj.

Sve u svemu, nije ni čudo da mnogi mladi do 30 godina i dalje žive s roditeljima, jer glavna pitanje glase: Kako se osamostaliti uz ovakva primanja? Kako kupiti stan u današnje vrijeme? Tko li nas sabotira?

Mladi u BiH bi živjeli samostalno, ali ne mogu zbog nedostatka novca

(www.jabuka.tv)

33 komentara

 • Kome ce prodavati stanove po ovim cijenama.
  Tajkuni su pokupovali i izvrtili krugove kupovine stanova, mozda se za njih i prave i dalje, jer obicnim ljudima je nemoguce kupiti stan po ovim cijenama

 • Molit ce oni da im neko besplatno stanuje u stanovima , kakvo je stanje..
  Fasada drustva izgleda nekako, a drustvo i kvaliteta zivota izgleda nikako..

 • U ovoj rupi, tolike cijene? Uzas, ja ne znam tko je toliko spreman platiti, osim uhljeba i nasih “postenih” gazda, pametan i obican narod ide iz ove vuko*ebine, koja je puna licemjerstva, laznih katolika i Hrvata..

  • Ali i oni kupe stan da imaju gdje doći na odmor i da ulože zarađene pare. I dijaspora je dosta sudjelovala u pumpanju cijena.

 • opet sve rasprodano, ja ne kontam tko ovo kupuje, auslenderi mozda i tajkuni za sinove i neviste, ili…? Mislim ne bi dao 3K za kvadrat u gradu koji nema ni jednu postenu cestu, rupa na rupi.

 • mnogi kupili po nekoliko stanova pa racunaju i drze ih praznima jer cjene rastu a kad cjene pocmu padati svi ce navalit da ih prodaju ali nece imati kome i ako ih prodaju nece po onoliko posto su mislili da ce ih prodati

 • Pravite sebi kuće na selima, odakle je tko. Jer kuoiti stan u kojemu će živjeti 800 ljudi je van pameti, bez dvorišta i parkinga a tolike novce se uvaliti u kredit, ako i imaš jedan parking, kad ti dođe netko sa jednim autom nema se gdje parkirati.
  Ili renivirajte stare ćaćine i didove kuće da imaš svoj mir, dvorište i parking.

  • Svaka čast na komentaru, us sela oko Širokog možeš doći za 15 min a svak ima auto 1 ili 2 nema stana kojim se može platiti mir, ili već gotove kuć samo ih malo obnoviti nebi se u gradu uselila ni da mi plate

 • Ovo je trenutno kao da nam Bakir Izetbegović pravi strategije. Nabij sve u stanove, umrtvi sela i gotov narod. Treba nam pametnih glavu koji će revitalizirati sela i podijeliti parcele za izgradnju kuća.

  • Zasto se ne bi negdje socijalni stanovi napravili za one koji imaju manju plateznu moc, privatnici samo cijene nabijaju, kvadrat stana je u stvarnosti oko 700-800KM!

 • 100 kvadrata stana u Mostaru,grad bezveze da platim 380 000 KM.
  Ja bih al ako otkačim totalno.
  Nema tu prodaje,sve je ovo samo spinovana oriča po portalima,plaćena reklama.
  Za 380 000 KM napraviš kuću,pored nje još jednu malu kuću s dvorištem i bazenom plus kamin,krusna peć itc…
  Garažu naravno,podrum i čatrnju i još ti ostane para da kupiš dobro dobro auto novo.
  Idi jebo vas stan

  • za 20.47
   Jesi li pravio kuću pa ti nabrajaš li nabrajaš.Rode zaboravio si helikopter (oli ti ga zrakomlat )još .Može i to ali sa cca milijun KM.

 • Porez na nekretnine u kojima se ne živi stalno je jedino rješenje kad bude porez godišnji 10% vrijedjosti nekretnine onda će ga se svi gledati riješiti pod bilo koju cijenu jer svakako ne žive u njemu ili dati u najam bilo kome samo da živi netko tu da ne mora se porez plaćati na njega. Tako će mladi imati jeftino stanovanje dok ne steknu vlastitu nekretninu jer nema smisla fali stanova a praznih na svakom koraku…

 • Za 22:05
  Titiću boli me k…. za tvoj problem i jeli ti skupo ili jeftino stanovat.
  Ako ti se ne sviđa u brdo, voziii.Ti bi najrađe oteo jelde.Na žalost kasniš 70 godina s tom idejom.

  • Svako ko ima puno nekome je oteo. Pitanje je samo da sve protekne legalno, tj. da je drustveno prihvatljivo.
   Jedan jednostavan primjer za veelike krscane/tradicionalne/ konzervativce; svaki brat/sin je oteo svojoj sestri/ama jer on po tradiciji nasljedjuje imovinu, a zene se moraju udati i po tradiciji ne nasljedjuju nista.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.