Bh. građani podigli desetke milijuna KM kredita za stanove

Tržište nekretnina u BiH još se “ne hladi”, cijene stanova poprilično su više u odnosu na prethodne godine.

Prema posljednjem podatku državne Agencije za statistiku, prosječna cijena prodanih novih stanova po četvornom metru bila je 2.690 KM, piše Večernji list.

To je prosječan iznos, no svjesni smo da cijene višestruko rastu u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Tako se, primjerice, četvorni metar u središtu Sarajeva prodaje po cijeni od čak 8.000 KM.

Brojni su čimbenici koji utječu na cijene stanova, od lokacije do uređenosti. Novogradnja je tradicionalno mnogo traženija i, zapravo, čim se iskopa rupa, prodaju se svi, priča agent za nekretnine. Stanova ima, zainteresiranih za kupnju također, no kupovanje stana bez kredita, barem za one s prosječnim prihodima, nemoguća je misija.

Pokazuju to i podaci banaka o zaduženosti bh. građana. Za kupnju kuće ili stana Investicijsko-razvojna banka RS-a plasirala je lani stanovništvu 62,26 milijuna KM kreditnih sredstava, što je za oko 24 posto više novca u odnosu na godinu prije, a stručnjaci navode da je rast zajmova još jedan od pokazatelja velike potražnje na tržištu nekretnina.

Evo koliko prosječni stanovnik BiH treba raditi da bi kupio stan

U IRB-u navode za Glas Srpske kako su tijekom prošle godine putem fondova kojima upravljaju odobrili 567 stambenih kredita, dok je u 2022. građanima za osiguravanjem krova nad glavom odobreno 500 kredita na ukupan iznos od 50,32 milijuna KM. Višemilijunska sredstva putem šest kreditnih linija IRB je lani odobrio i domaćem gospodarstvu te općinama, zbog čega iz banke navode da očekuju rekordnu dobit.

Očekujemo da dobit IRB-a RS-a za prošlu godinu bude rekordna, a završno izvješće trenutačno je u fazi izrade, naglasili su u IRB-u za Glas Srpske. Vlasnik Agencije za nekretnine “Senzor” iz Banje Luke za isti medij je kazao kako je razlog većeg broja odobrenih kredita u izravnoj vezi s rastom potražnje za stanovima.

Na tržištu vlada velika ponuda nekretnina, kao i velika potražnja, koja uopće ne opada. Nekretnine su skuplje pa je ljudima trebao i veći proračun, kazao je Popović za Glas Srpske. Investicijsko-razvojna banka u suradnji s Vladom RS-a početkom prošle godine podignula je maksimalan limit za stambene kredite sa 150.000 na 170.000 KM po korisniku uzimajući u obzir rast cijena, posebice nekretnina. Navode kako će razmotriti povećanje limita čim se za to ukaže prilika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.