Počela sanacija pukotine na mostu Počitelj

Počeli su radovi na sanaciji pukotine koja je prošlog ljeta uočena na mostu Počitelj, koji se gradi u sklopu Koridora Vc.

Sanacijski radovi su počeli prije nekoliko dana i u četvrtak je uspješno završena sanacija donje ploče sanduka četvrtog polja mosta, koja je bila popucala pri prednapinjanju.

Ovu informaciju objavio je na društvenim mrežama sveučilišni profesor Maroje Lukasović koji surađuje sa širokobriješkom tvrtkom Hering, a koja radi na izgradnji impozantne građevine.

Uklonjena je ispucala donja ploča. Uz rebro sanduka gdje se nalazi 18 kablova u dva reda posebna pozornost posvećenja je pri štemanju betona. Popravljen je pomjereni položaj kablova, dodana je posmična armatura u ploču i izvršeno je betoniranje novim betonom oštemanih dijelova ploče. Dva dana je vršeno prednapinjanje kablova silom preko 300 t za jedan kabal. Tijekom prednapinjanja mjernim trakama su mjerene deformacije na kritičnim mjestima unutar sanduka mosta. Izmjerene vrijednosti napona pokazuju da je računski model sanacije oštećenja mosta kojeg je uradio Hering i više nego dobar, naveo je Lukasović.

Poslije ovoga, kako je pojasnio, potrebno je slično uraditi i kod ostalih raspona gdje je prozračivanjem određen pogrešan položaj većeg broja kablova, te čestitao projektnom birou Ponting iz Slovenije, što je od više predloženih rješenja sanacije prepoznao kvalitetu Heringovog rješenja sanacije i odobrio ga za rad, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo ranije je kazano iz JP Autoceste FBiH koje je nositelj ovog projekta, da je na zahtjev kreditora, Europske investicijske banke (EIB), angažiran renomirani konzultant, slovenska tvrtka Ponting, za reviziju projekta otklanjanje nedostataka, te da će se most imati istu nosivost, upotrebljivost i trajnost koji su predviđeni glavnim projektom.

Tvrde kako će prema planiranoj dinamici radova, most Počitelj i cijela dionica Počitelj – Zvirovići, dužine od 11 kilometara, u promet biti pušteni prije ljetne sezone. Također su poručili da će JP Autoceste FBiH nakon tehničkog prijema preuzeti projekt sa isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima u skladu sa svim pravilima struke.

Most Počitelj je visinom od preko 100 metara i dužinom od gotovo jedan kilometar, jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na Koridoru Vc.

(www.jabuka.tv | Foto: JP Autoceste FBiH)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.