Evo koliko prosječni stanovnik BiH treba raditi da bi kupio stan

Ako bi stanovnik Bosne i Hercegovine htio kupiti stan od 120.000 eura u Sarajevu, trebalo bi mu najviše vremena za to jer je prosječna plaća u BiH 655 eura.

Dakle, radnik koji u BiH prima prosječnu plaću, za stan ove vrijednosti trebao bi raditi duže od 15 godina. Preciznije, tek za 15 godina i četiri mjeseca skupio bi pun iznos koji mu je potreban za ovaj stan.

U Hrvatskoj prosječna plaća iznosi skoro 1.200 eura, što znači da će Hrvat s ovom zaradom koji krene štedjeti danas, stan od 120.000 moći kupiti za 100 mjeseci, a to je osam godina i četiri mjeseca, piše Poslovni dnevnik.

U Mađarskoj prosječna plaća iznosi oko 1.010 eura. Prema tome, Mađar s prosječnom zaradom za stan od 120.000 eura treba štedjeti skoro 10 godina. Preciznije, za devet godina i 11 mjeseci, Mađar će moći kupiti stan.

U Rumunjskoj je prosječna plaća 944 eura i za stan od 120.000 eura potrebno je 10,5 godina, dok je prosječna plaća u Bugarskoj 822 eura pa je tamo potrebno 12 godina i dva mjeseca za takav stan.

Prodaja novih stanova u porastu

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

19 komentara

 • Iz kojega razloga kvadrat stana u kasabi košta od 2950-3600 KM? Npr. u nekoj kasabi na močvari i kraj vode gdje pliva sve, nebitno koji grad, uzmimo npr da je to Vitez 👍👍
  Zašto mora sve biti armirano kao da se pravi 12 katova uskotrupno kao u gradovima.
  Zašto kamena vuna fasada, kao da smo u zimskom podneblju…
  Zašto cigla od 3.50 KM ako ima blok za 1.25 KM. Na količinu to ide za 0.80 feninga.
  Zašto parket od 100 KM, ima laminata za 20 KM.
  Zašto dvije kupaonice?
  Zašto sobna vrata od 1000 KM?

  A da, zaboravio sam napisati zašto!
  Da ga mali čovjek nemože kupiti, stanovi se prave za 5% pučanstva da prljavi novac operu, i na kraju ne žive u njemu a za 95% pučanstva ne ne i ne!
  To je dozvolio tko?
  A da, država to sam ja!!!!
  Pardon za omaške ako ih je bilo…

 • Nekima ne treba nikasko raditi da se dočepa stana, auta, vikendice, bankovnog računa, pa stana sinovima, zetovima, stricu, tetkama, itd… Jedan od glavnih uvjeta je članska iskaznica jedne poštene partije. Tko je ima ide mu sve ksao po loju!

 • Hvala gazdama koji su pokupovali sve što se može kupiti, samim time cijena kvadrata je otišla u p materinu. Ugl, sad su ti stanovi prazni a onaj tko želi kupiti jedan stan i da živi u njemu-ne može..
  Još jednom, hvala vam nezasitne prdonje

 • Prosjecni gradanin Bih koji zivi od svoje place ne moze na zalost sebi priustiti stan, jer bi morao biti i gladan i zedan da ga kupi.
  O djeci da i ne razmislja, o autu ni pomisli..
  To je na zalost nasa stvarnost..

 • U Sarajstanu, naj netolerantnoj sridini u BiH?. Di se zabranjuje Advenat i nogostup boji u zeleno?. Ako bi bio stancic i od zlata i dabe, nikada tamoka. Prije bi ga kupio u Visegradu. Cao, bela, cao!.

   • Ja pricam od 1 gradu, a vi me mrzite zbog svega, sto je to pogresno svama?. Jeste li tako sami da me “gonjate”? . Zalosno i tuzno od vas. Nadi te si zensko. Kakva mrznja?. Dokazite da nije istina sto sam napisao, ili umuknite.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.