Mostar pomaže mladim obiteljima prvi kupovini prve nekretnine

Grad Mostar pripremio je odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području Grada Mostara.

Prema odluci, koja će biti dostavljena Gradskom vijeću na usvajanje, Grad će subvencionirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, s tim da će se subvencionirati najviše do 75 četvornih metara stambene površine po korisniku subvencioniranja, piše Bljesak.info.

Kad je u pitanju kupovina nekretnine, uvjet je da prodavatelj ”nije u srodstvu s podnositeljem zahtjeva niti u srodstvu s njegovim bračnim partnerom u uspravnoj liniji, niti u pobočnoj liniji do trećeg stupnja srodstva”.

Uvjet za podnošenje zahtjeva imat će bračni partneri koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 38 godina, odnosno da jedan od bračnih partnera nije stariji od 38 godina ali i da nijedan od bračnih partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u Bosni i Hercegovini, niti u inozemstvu.

Stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području grada Mostara, a oba bračna partnera moraju imati prebivalište i živjeti na području grada Mostara, a barem jedan od bračnih partnera mora imati prebivalište i živjeti na području grada Mostara tijekom posljednje tri godine od dana raspisivanja Javnog poziva.

Uvjet je i da se kupovina obavlja nakon objavljivanja Javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine i da kupci imaju zaključen ugovor o kupoprodaji stana/kuće u obliku notarski obrađene isprave nakon objavljivanja Javnog poziva.

Uvjet je i da se gradnja, odnosno kupovina stambene nekretnine financira kreditnim sredstvima bračnih partnera, podnositelja zahtjeva, s tim da je kredit namjenski za kupovinu predmetne nekretnine (u iznosu od minimalno jedne polovine vrijednosti nekretnine) kao i da nisu ranije ostvarili pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine. Ranije je objavljeno kako će se za subvenciju mladima za kupovinu prve nekretnine i pomoć roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće iz proračuna Grada Mostara izdvojiti 800 tisuća KM.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Pa čemu ograničenja godina, vlasništva i suvlasništva.Nit može na njivi spavati ni i u kući koja je suvlasništvo.
   Zar ne bi trebalo prije pomoći ljudima koji su stariji od 38 godina a nisu rješili stambeno pitanje?

   • Nitko nije ni spomenuo njivu, nego ne smije biti vlasnik ili suvlasnik druge STAMBENE nekretnine.
    A što se tiče godina, tu se slažem, ima nas, mrvicu starijih od 38 godina, sa nekoliko djece, a još uvijek nismo ni vlasnici ni suvlasnici bilo koje stambene nekretnine. Generalno, mislim da su generacije djece koja su bila rođena i preživjela Domovinski rat u Hercegovini, nepravedno zakinuta u svemu. Nekom tužnom sudbinom, sve nas je, osim rata, mimoišlo!

    • 11:19,
     Ja baš mislim da djeca rođena u ratu i poslije nisu bili puno zakinuti kao njihovi roditelji, djedovi i bake koji nisu primali ni plaću ni mirovinu godinama a glavu u torbi nosili na ratištu i morali obući i prehraniti obitelj. Sve je prekinulo imimoišlo rođene pedesetih, šezdesetih i dio sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 • Zašto samo bračni partneri? Šta je s mladim ljudima koji se žele osamostaliti od roditelja, a nisu u braku? Vrlo diskriminatorno.

  • Pa zato što je ovo jedna od mjera kojom se želi povećati natalitet, odnosno olakšati život obiteljima koje žele djecu!
   To što ti tražiš, bi odvelo u neku drugu krajnost!
   Sa druge strane, kada nam se natalitet popravi, možda i to dođe na red, ali u ovom trenutku, složit ćeš se, to i nije baš prioritetna potreba ove države!

  • 12:41,
   Baš tako. Zašto samci ne bi mogli dobiti potporu?Zato su i samci jer nisu riješili stambeno pitanje ili misle da netko sa 30 ili 40 godina treba živjeti na teret roditelja i s roditeljima?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.