Radovi Ljubušaka predstavljaju BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala

Na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti koje ove godine nosi temu “Stranci posvuda”, BiH predstavlja Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru s projektom ”Mjera mora”, autora akademskog kipara Stjepana Skoke iz Ljubuškog i kustosa postavke Marina Ivanovića, ujedno i povjerenika Paviljona BiH.

Skokina instalacija umjetničkog postava ”Mjera mora” postavljena je u izložbenom paviljonu za Bosnu i Hercegovinu Palazzo Zorzi, kojega je u četvrtak navečer službeno otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, javlja izvještač Fene iz Venecije.

Krišto: Postav govori o našem europskom identitetu

Predsjedateljica Krišto kazala je kako je postava ”Mjera mora” plovila smjerom uključivanja i povezivanja, okupljajući oko sebe umjetnike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine pa i šire, na taj način gradeći mostove dijaloga.

Bosna i Hercegovina otvorila je pregovore za članstvo u EU, a ovaj postav našeg paviljona i eksponati govore o našem europskom identitetu i kako doista tu i pripadamo. Sam naziv postave našeg paviljona ‘Mjera mora’ govori i o našim korijenima i mediteranskom identitetu. Iako imamo samo nekoliko kilometara neumske obale, naše hercegovačko zaleđe istinski je Mediteran, naglasila je Krišto.

Predsjedateljica smatra da Bosna i Hercegovina, kroz odluku o sudjelovanju na Venecijanskom bijanalu i okupljanjem predstavnika različitih institucija i tijela vlasti, šalje jasnu poruku i sliku naše zemlje kao zemlje mira, dijaloga, kompromisa i suživota tri konstitutivna naroda i svih drugih koji žive u njoj.

Upravo su to temelji i vrijednosti naše budućnosti koju želimo graditi u zajednici s europskom obitelji, rekla je Krišto proglasivši paviljon Bosne i Hercegovine otvorenim.

Moćan primjer regionalne suradnje

Tijekom svečanog otvorenja, autor Stjepan Skoko zahvalio je svima onima koji su svojim sudjelovanjem omogućili da ovaj projekt bude prezentiran na Vencijanskom bijenalu.

Dodao je kako je ovim projektom pokrenuta značajna suradnja institucija između Mostara, Banje Luke, Sarajeva i Zagreba koji predstavljaju važan čimbenik u uspjehu projekta, odražavajući sinergiju i zajedništvo koje prelazi granice i povezuje različite kulture i regije. Time je, ističe Skoko, stvoren moćan primjer regionalne suradnje u umjetničkom stvaranju i predstavljanju.

Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu predstavlja se pod vodstvom ovogodišnjeg povjerenika i kustosa bh. paviljona Marina Ivanovića koji je rekao kako, u simboličkom smislu, more predstavlja povezanost, ali i razdvojenost.

Papa Franjo pozvan da pogleda projekt umjetnika iz Ljubuškog

Pojasnio je da se prvi dio skulpturalne cjeline sastoji od kvadratičnih odsječaka oblikovanih od aluminija, bojanih u sjajnu plavu boju s ponekim elementom koji je prekriven hrđom ili pjeskaren u sirovom aluminiju. Ti kvadratični elementi predstavljaju ”mjeru mora”, vjekovitu čovjekovu potrebu da svijet spoznaje pomoću kategoriziranja, usustavljivanja, izračunavanja.

Drugi dio skulpturalne cjeline evocira podmorje, dagnje i druge školjke. Ti su kiparski elementi načinjeni od željeza koje je iskovano u tradicionalnoj kovačnici u Kreševu te je time autor povezao more s dubokom unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, vrlo blizu njenog geografskog središta, dodao je Ivanović.

Veliki dan za BiH i Sveučilište u Mostaru

Uz podršku Sveučilišta u Mostaru i Muzeja moderne umjetnosti, ovaj paviljon nudi seriju radova koji reflektiraju različite aspekte bosanskohercegovačkog društva i kulture, od povijesnih do suvremenih.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kaže kako je ovo veliki dan za Sveučilište jer je riječ o najvećem državnom projektu u kulturi. Također je napomenuo da je ovo prvi put da jedno sveučilište organizira nastup Bosne i Hercegovine.

Cjelokupan projekt pokrenut je kroz Muzej moderne umjetnosti koji je u svoje tri i pol godine postojanja iznjedrio 14 vrhunskih izložbi i više od 20 suradnji s galerijama, muzejima i drugim umjetničkim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Za razliku od zapadnih zemalja u kojima nalazimo brojne muzeje koje su osnovala sveučilišta, a muzeji su i znanstvene ustanove i prirodno su povezane s najvišim razinama obrazovanja, Sveučilište u Mostaru jedina je visokoobrazovna ustanova u jugoistočnoj Europi koja ima svoj muzej. Znamo svoju društvenu ulogu i ambiciozno je realiziramo, istaknuo je.

Moguće je osvojiti ono što se na prvu čini nedostižnim ili nemogućim, kaže rektor, dodavši da to dokazuje otvorenje paviljona Bosne i Hercegovine koje ispred države organizira Sveučilište u Mostaru.

Dokaz je to da smo ovim putem dio, ne samo europskog, nego i svjetskog korpusa, ističe rektor Tomić.

Skokina instalacija nosi univerzalnu poruku

Pored brojnih predstavnika društvenog, političkog i akademskog života u BiH, na svečanom otvaranju sudjelovala je i direktorica UNESCO-ova ureda u Veneciji Magdalena Landry koja je podsjetila da se paviljon Bosne i Hercegovine nalazi u Palazzo Zorzi, sjedištu Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu.

Stjepan Skoko (Foto: Fena)

Povezanost je vrlo važan dio naših života, jer svi ljudi i nacije diljem svijeta trebaju biti povezani kroz našu najvažniju vrijednost, a to je kulturna raznolikost u svim oblicima. Ovo je vrijeme kada se umjetnici iz cijelog svijeta okupljaju, s misijom slanja univerzalne poruke o snazi kreativnosti uz slavljenje kulture, rekla je ona, dodajući da Skokina instalacija nosi univerzalnu poruku i podiže svijest o važnosti mora u našim životima.

U programu ovogodišnjeg Bijenala svojim su radom i prisutnošću također doprinijeli istaknuti bosanskohercegovački umjetnici, slikar Safet Zec, vizualna umjetnica Šejla Kamerić te konceptualni umjetnik s međunarodnom reputacijom koji se bavi performansom, slikarstvom i instalacijom Jusuf Hadžifejzović.

Inače, Venecijansko bijenale prestižna je međunarodna umjetnička izložba koja se svake dvije godine održava u Veneciji i pruža iznimnu priliku za predstavljanje kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine široj međunarodnoj publici.

Nakon skoro 130 godina tradicije, ove godine na jubilarnom 60. Bijenalu nastupa čak 88 država iz cijeloga svijeta, a izložba će trajati do nedjelje, 24. studenoga pod kustosom Adriana Pedrose, Brazilca i umjetničkog direktora Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand – MASP.

(Fena)

2 komentara

  • Nas europski identitet, nema nikakve veze sa kriminalnom organizaciom “EU”, niti sa bilo kojem remek djelom. Tako je sa Hrvatima i zastavama EU i BiH. Nemaju nikakve veze, jer nisu od Hrvata izabrane. Prestanite varati ljude. Promovirate na svakom koraku tu gorku tvorevinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.