Papa Franjo pozvan da pogleda projekt umjetnika iz Ljubuškog

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti i nacionalni povjerenik Paviljona BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu Marin Ivanović rekao je kako projekt ”Mjera mora” autora Stjepana Skoke iz Ljubuškog, koji će ove godine predstavljati BiH na najprestižnijoj izložbi suvremene umjetnosti, šalje poruku mediteranskog identiteta BiH koji je često zaboravljen.

Vrlo rijetko se može čuti da netko apostrofira BiH kao mediteransku zemlju. A ona ima taj svoj mali izlaz na more, on je gotovo simboličan, ali puno važnije od same fizičke prisutnosti prema moru jest njezino zaleđe. Dakle, taj mediteranski pojas, kazao je Ivanović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne i dodao kako su maslina, vinova loza i smokva prirodni elementi geografsko-kulturnog prostora te da BiH ima svoj identitet. ”Projekt Mjera mora to i potvrđuje”.

Naglasio je kako su Talijani bili oduševljeni kada su saznali za projekt jer su do sada naviknuli da BiH predstavlja teme koje se tiču rata i društveno-gospodarske tranzicije.

Oni koji žive zapadnije vole da smo mi slučaj, da baštinimo takve teme kojima sebe prikazujemo kao jadne, kao ljude koji imaju traume, kojima treba pomoči i slično. Zanimljivo je da takvi žive vani i ne dijele sudbinu ovoga naroda, kazao je Ivanović i dodao da je iz toga razloga još važnije da s projektom Mjera mora idu u Veneciju.

Rekao je kako je Sveta stolica do sada dva puta sudjelovala na Venecijanskom bijenalu te da nakon stanke sudjeluju i ove godine.

Papa Franjo bi trebao krajem četvrtog mjeseca posjetiti paviljon Svete stolice, a mi smo kao organizatori uputili poziv da posjeti i paviljon Bosne i Hercegovine.

Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti su nositelji projekta Mjera mora.

Dobili smo svoju instituciju – Muzej moderne umjetnosti i idemo na Venecijansko bijenale, a od sada pa dalje ćemo se kandidirati i za druge projekte, istaknuo je Ivanović i dodao kako je važna i edukativna komponenta unutar ovoga projekta te da će u Veneciji organizirati okrugli stol s umjetnicima iz svijeta.

Stjepan Skoko predstavljat će BiH na 60. Venecijanskom bijenalu

Paviljon BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu se otvara 18. travnja i ostaje otvoren do 24. studenoga.

O Muzeju moderne umjetnosti, institucijama kulture s hrvatskim predznakom, HNK-u Mostar, našim likovnim velikanima, može li ljepše i bolje što se tiče spomenika poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, uništavanju spomenika, srednjovjekovnih crkava i stećaka, uništavanju kipa Brucea Leeja, Partizanskom groblju, te pretvara li se Mostar u urbanističkom smislu u betoniziranu kotlinu bez zelenila više u videu emisije Kompas.

(www.jabuka.tV)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.