Mladi u BiH bi živjeli samostalno, ali ne mogu zbog nedostatka novca

Mnogi mladi u BiH, od kojih je nemali broj, praktički, na pragu četvrtog desetljeća, i dalje živi s roditeljima.

Neka istraživanja su pokazala da više od polovice mladih u BiH koji su uvelike postali punoljetni i dalje živi u roditeljskom domu jer ili nisu u prilici ili se jednostavno ne žele osamostaliti.

Među njima ima i onih koji se nisu uspjeli osamostaliti, a već su u petom desetljeću života, pa čak i stariji.

Napuštanje doma poslije tridesete

Istraživanja europskih agencija pokazala su da građani Srbije roditeljski dom napuštaju s 31,1 godinom. Hrvati i Makedonci s 31,8, dok je kod Crnogoraca prosjek 33,3 godine.

S druge strane, Šveđani, u prosjeku, roditelje napuštaju dok su maloljetni, sa 17,8 godina, dok se BiH nije našla na ovoj listi.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u BiH je 2013. živjelo 730.850 mladih između 15 i 30 godina, dok oko 250.000 njih do 35. godine živi kod roditelja.

Stručnjaci objašnjavaju da mladi u BiH zbog produljenog školovanja, otežanog i neadekvatnog zapošljavanja, pod pritiskom neizvjesnosti i nesigurnosti, svoju samostalnost odgađaju do kasnih dvadesetih godina života, prenosi Večernji list.

Istraživanja o mladima pokazuju da najveći broj mladih u kućanstvu živi s roditeljima te braćom i sestrama. S roditeljima značajno češće žive mladi u dobi od 14 do 22 godine koji se još školuju ili su nezaposleni, kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić i dodaje da danas možemo govoriti o dominantnoj formi dvogeneracijske obitelji.

Tročlane i četveročlane obitelji

Najveći broj mladih, njih 47,5 posto živi u tročlanim, dok 38,5 posto živi u četveročlanim obiteljima.

Čak gotovo 60 posto mladih to smatra najjednostavnijim rješenjem, dok 35,8 posto njih navodi da im financijski razlozi ne dopuštaju živjeti samostalno. Među mladima koji život s roditeljima procjenjuju praktičnijim i jednostavnijim rješenjem prevladavaju ispitanici u dobi od 14 do 17 godina, ali nije zanemariv broj ni onih u skupini od 18 do 22 godine, naglašava.

Prema njegovim riječima, oni koji imaju više od 23 godine, a žive s roditeljima zbog financijskih razloga, najčešće su zaokružili svoje obrazovanje i pri tome ih je većina nezaposlena.

Zanimljivo je da se svaka treća mlada osoba izjašnjava kako bi živjela samostalno ako bi joj financije to dopuštale, ističe.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Da bi se ženili i osamostalili treba stan ili ti ga kat kuće gdije žive roditelji.. pa to sve treba sredit preurediti ovo ono puno tu ima zavrzlama.. a tek kucu pravit iz temelja za 90% omladine nemoguća misija.. solucija na koji se većina odlučuje je najam.. i onda plaća, njemu 1200 njoj 1000 dok ovo ono tamo vamo već 20tog nema para i eto svadje.. nažalost tako je kod većine mladih.. na stranu oni kojima roditelji osiguraju stan ili mesto drugo.. al vise je ovih sto nemogu.

 • 14:56,
  Polako,malo pomalo.
  Kakvih danas ima ne poštuju ni malo roditelje ne treba ih u kuću ni puštati a kamoli “na kat iznad”, samo sebi napravit probleme.

 • Koliko vrmena jos treba cekati i koliko mladih treba otici iz Mostara i ,uopce, iz HNZ, da bi se ukinulo placanje poreza, pri kupovini prve nekretnine, a to vec dugo funkcionira u drugim zupanijama? Stidite se svoje sebicnosti i nesposobnosti.

 • A baš je fino mladima vani.
  Kako žive mladi vani koji rade jedan obični poso?
  Oni su se naucili osamostaliti, roditeljima je to normalno dok kod nas niti mladi žele otići, niti roditelji kažu idi.
  Lakse im ovako, zarade plaću i troše svaki dan na kavicu, a vani kad odu nema hodanja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.