Kina će djeci i mladima ograničiti korištenje pametnih telefona?

Kina bi mogla dodatno ograničiti korištenje pametnih telefona za djecu.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) predložila je nacrt pravila kojima bi se ograničilo telefoniranje djece mlađe od 18 godina na najviše dva sata dnevno. I to samo za 16- i 17-godišnjake. Mladi između osam i 15 godina bili bi ograničeni na jedan sat dnevno, dok bi oni ispod osam godina imali 40 minuta.

Nacrt bi također zabranio bilo kakvu upotrebu između 22:00 i 6:00. Telefoni bi trebali imati način lakog pristupa koji roditeljima omogućuje ograničavanje onoga što djeca vide i dopušta internetskim pružateljima da prikazuju sadržaj prikladan za njihovu dob. Djeca mlađa od tri godine bila bi ograničena na pjesme i druge oblike zvuka, dok bi djeca od 12 i više godina mogla vidjeti obrazovne i informativne materijale. Postojale bi iznimke za regulirane obrazovne sadržaje i hitne službe.

Kao i prethodnim mjerama, prijedlogom se želi suzbiti ovisničko ponašanje djece. Kineska vlada zabrinuta je da bi dugotrajno korištenje mobilnih uređaja, igrica i usluga moglo biti štetno za razvoj djece.

UN želi zabraniti mobitele u školama

Država već ograničava mlade ljude na tri sata igranja online videoigara tjedno, i to samo vikendima i državnim praznicima, prenosi Bajtbox.

Nacrt je još uvijek otvoren za javnu raspravu i nije zajamčeno da će proći. Postoje i pitanja o provedbi. CNBC napominje da nije jasno jesu li proizvođači hardvera ili programeri operativnih sustava odgovorni za implementaciju dječjeg načina rada. Iako bi Apple morao promijeniti roditeljski nadzor iPhonea u Kini bez obzira na ovu razliku, uključivanje programera OS-a moglo bi zahtijevati da Google izvrši promjene, a ne samo dobavljači poput Oppoa ili Xiaomija.

Pravila bi također imala značajan učinak za kineske programere aplikacija kao što su ByteDance (odgovoran za TikTok i njegov kineski pandan Douyin) i Tencent (proizvođač WeChata i mnogih igara). Možda će morati dizajnirati aplikacije i prilagoditi sadržaj tim vremenskim ograničenjima.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.