FBiH: Poziv za zapošljavanje pripravnika u sektoru poljoprivrede

Gospodarska društva, zadruge, udruženja, obrtnici u FBiH, koji su registrirani u područjima poput poljoprivredne proizvodnje, distribucije repromaterijala, otkupu poljoproizvoda, veterinarske usluge i slično, mogu se prijaviti za program sufinanciranja zapošljavanja mladih pripravnika.

Javni poziv je raspisao Ured za koordinaciju projekata PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, s ciljem ekonomskog razvoja ruralnog područja i smanjenja siromaštva na selu, stvaranjem boljih uvjeta i mogućnosti za generiranje prihoda i unapređenje životnog standarda ciljnih domaćinstava.

Težište projektnih aktivnosti je na razvoju kooperantske proizvodnje u poljoprivredi, a naročito u pod-sektorima proizvodnje voća, povrća, ljekovitog i aromatskog bilja, šumskih plodova, pčelarstva, stočarstva.

Projektom je predviđeno zapošljavanje pripravnika, mlađih od 35 godina sa završenom SSS ili VSS svih zanimanja potrebnih za obavljanje registrirane djelatnosti u ruralnim područjima. Posebno se ohrabruju firme koje su registrirane u projektnom području i bave se poljoprivredom i preradom hrane.

Za sufinanciranje zapošljavanja pripravnika iz sredstava projekta je planirano:

Sufinanciranje u visini 50 % bruto minimalne plaće u FBiH, koja iznosi 1.001,67 KM, odnosno iznos od 501 KM mjesečno ili maksimalno 6.012,00 KM za 12 mjeseci iz sredstava READP projekta za svakog odobrenog pripravnika sa završenom SSS.

Preostali dio do punog iznosa bruto minimalne plaće ili više za svakog odobrenog pripravnika plaća poslodavac.

Poljoprivrednike u FBiH “guše” novi pravilnici, gase se male farme

Po Zakonu o radu FBiH poslodavac je obavezan pripravniku sa završenom VSS isplatiti minimalnu neto plaću koja ne smije biti manja od 70% od prosječne neto plaće isplaćene u sektoru u kojem se vrši zapošljavanje. U sektoru poljoprivrede i šumarstva prosječna neto plaća u 2023. godini iznosila je 1.098 KM.

Obaveza PCU je da sufinancira zapošljavanje pripravnika sa VSS sa iznosom od 768 KM, (maksimalno 9.216,00 KM za 12 mjeseci) za svakog odobrenog pripravnika, što predstavlja 100% iznosa minimalne mjesečne neto plaće pripravnika sa VSS, javlja Agro Klub.

Više u dokumentu

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.