Poljoprivrednike u FBiH “guše” novi pravilnici, gase se male farme

Proizvođači mlijeka u Federaciji Bosne i Hercegovine, još čekaju šta će biti s obećanim poticajima za ovu godinu u iznosu od 175 milijuna KM.

Naime, isplata poticaja će započeti tek onda kad Parlament Federacije BiH usvoji strategiju poljoprivrednog razvoja. S obzirom, na brojna politička previranja u parlamentarnim klupama, strategija bi mogla još dugo sačekati, a poljoprivredne farme se suočiti s gašenjima.

Poljoprivrednici iz Federacije Bosne i Hercegovine proživljavaju isti stari scenarij od prethodnih godina. Zbog kašnjenja poticaja, mnogi još ne mogu započeti proljetnu sjetvu.

Osim toga, poljoprivrednici čekaju održavanje Sjednica oba doma parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu se mora naći Strategija poljoprivrednog razvoja do 2027. godine. Međutim, sjednica još nije ni zakazana, a bez usvojene strategije, osim poticaja, nema ni programa, ni pravilnika što dovodi do još veće krize u poljoprivredi.

Gdje smo, kaže, u ovom trenutku trebali imati sredstva s federalnog nivoa. Trenutno smo u šestom mjesecu dugovanja za poticaje za mlijeko. Mi smo prepušteni sami sebi. Hoće li i ova sjetva biti upitna, s obzirom da je ejsenja sjetva znatno umanjena. Danas čitam da je nažalost, na jednom najvećem županiji Unsko -Sanskoj proljetna sjetva će biti umanjena 60 posto, kaže Eldin Glibanović, farmer iz Živinica.

Usvajanjem nove strategije poljoprivrednog razvoja gase se male farme, kojih je čak 75 posto u Federaciji BiH. Poljoprivrednici ističu, umjesto da se domaći proizvođači podržavaju, posebice u ovo vrijeme krize hrane, sve ih se više guši novim pravilnicima.

Kada uzmemo i sagledamo, koliko smo davali mlijeko, koliko je sada, vidi se da je proizvodnja u drastičnom padu. Tako da ljudi odustaju od proizvodnje mlijeka, gase se farme, tvrdi Fedahija Hrnjić, farmer iz Sapna.

I u Županijskoj gospodarskoj komori danas su upozorili da je sasvim jasno kako će nova strategija negativno utjecati na obujam proizvodnje i broj onih koji se bave poljoprivredom.

Mi smo pokušali u nekoliko navrata to sugerirati i ukazati da to nije dobro kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja Federacije. Prije svega razmišljajući o Tuzlanskoj županiji zato što mi imamo dosta malih usitnjenih posjeda koji se ne vide u toj strategiji niti u ovom programu novčanih podrški koji je doslovno napisan tako da će fizičke osobe nestati iz proizvodnje, mišljenja je Suad Selimović, tajnik za poljoprivredu Županijske gospodarske komore Tuzla.

Sve ovo pokazuje kako su poljoprivrednici s razlogom zabrinuti, ali još više trebale bi biti zabrinuti institucije ove zemlje, jer gašenjem poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, slabi ekonomija, a ovako plodna zemlja postaje ovisna o drugima, javlja BHRT.

BiH uvozi 65 posto hrane, a milijuni hektara neobrađeni

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

  • Zar se nisu naucili na primjeru hrvatske,okanite se poticaja jer ce vas unistiti,radite s onim sto imate, nitko vam nista nece dati a da ne uzme duplo, drzava pogotovo!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.