Kina prva u svijetu lansirala satelit za testiranje 6G mreže

Najveća svjetska telekomunikacijska kompanija za mobilnu telefoniju China Mobile prva u svijetu je uspješno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integriranu svemirsku i zemaljsku komunikacijsku tehnologiju. Satelit je lansiran 3. veljače zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije znanosti. Sustav ima domaći hardver i softver te sustav za autonomno, automatizirano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prijenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta. China Mobile je priopćio da planira provesti eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja, piše portal China Daily, a prenosi Klix.ba.

6G tehnologija bit će spremna oko 2028. godine

Ovo su najgore stvari koje možete pitati Google, Siri ili Alexu

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.