Ovo su najgore stvari koje možete pitati Google, Siri ili Alexu

Pametni asistenti kao što su Siri od Applea, Alexa od Amazona ili Google Assistant mogu biti vrlo korisni u svakodnevnom životu te kada vam trebaju odgovori na neka pitanja, no nije se uvijek najbolje oslanjati na njih.

Istraživači su pametnim asistentima postavljali pitanja u vezi s hitnim slučajevima u vidu srčanog zastoja. Samo je devet od 32 odgovora pomoćnika pomoglo u ovoj kritičnoj situaciji, a 88% odgovora odnosilo se na web stranicu na kojoj možete pročitati korake za izvođenje oživljavanja.

No, hitna pomoć nije jedina situacija kada bi ste trebali zaobići Alexu, Google Assistant ili Siri.

Pitanja za liječnika: bolje vam je da ne pitate Siri, Google ili Alexu za bilo kakav medicinski savjet. Radije nazovite svog doktora.

Kako nekoga povrijediti: čak i ako se šalite, ti razgovori sa Siri ili Google Assistantom mogli bi vam se vratiti ako završite na krivoj strani zakona.

Sve što bi vas moglo dovesti u probleme sa zakonom: ne pitajte Alexu gdje kupiti drogu, gdje sakriti tijelo ili bilo što drugo sumnjivo.

Postupajte s novcem: cyberkriminalci mogu hakirati vaš telefon, ukrasti vaš glas i njime isprazniti vaše račune. Radije se prijavite na web-mjesto ili mobilnu aplikaciju svoje banke ili je nazovite.

”Hoću li umrijeti ako ovo pojedem?” Ako ste na planinarenju i pitate se bi li bobice koje ste pronašli mogli poslužiti kao dobar užina, glasovni pomoćnici nisu pouzdani izvori. Na internetu postoje proturječne informacije o otrovnoj hrani i biljkama.

”Riješi se ovoga.” Ne tražite od Alexa ili Siri da očiste vašu povijest pretraživanja, izbrišu aplikaciju ili uklone fotografije jer lako mogu izbrisati nešto važno.

I imajte na umu, pametni pomoćnici snimaju sve. Možete isključiti tu opciju ako ne želite da velike tehnološke tvrtke slušaju vaše razgovore.

Bardov novi model dobio podršku za hrvatski jezik

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.