Bardov novi model dobio podršku za hrvatski jezik

Google je nadopunio mogućnosti svojeg AI chatbota s jezičnim modelom Gemini Pro, koji podržava i hrvatski jezik.

U njega je stigao i Imagen 2 za generiranje slika, ali on za naše tržište još nije dostupan

U prosincu prošle godine Google u svoj AI chatbot Bard, pandan ChatGPT-u, ugradio moćniji jezični model na kojem su dugo radili, Gemini Pro. Tada je on bio aktiviran samo za engleski jezik, a donio je mogućnost boljeg razumijevanja, razlučivanja, sažimanja teksta te pisanja programskog koda. Od sada, njegove su mogućnosti proširene na dodatne jezike i na sva geografska područja, na kojima je chatbot dostupan.

Kako bi provjerili te navode, Bug.hr obratio se, kome drugome nego, Bardu. Ovako je to on sam predstavio:

RADI LI BARD SADA I NA HRVATSKOM JEZIKU?

Da, Bard sada radi i na hrvatskom jeziku! Od 2. veljače 2024. godine, Bard je dostupan na više od 40 jezika, uključujući i hrvatski. To znači da možete komunicirati s Bardom na hrvatskom jeziku i dobivati odgovore na svoja pitanja, upute i zahtjeve. Bard može razumjeti i generirati tekst na hrvatskom jeziku, prevoditi s hrvatskog na druge jezike i obrnuto, te pisati različite vrste kreativnog sadržaja na hrvatskom jeziku.

Evo nekoliko primjera što možete raditi s Bardom na hrvatskom jeziku:

  • Postavite pitanja: Bard može odgovoriti na vaša pitanja o raznim temama, uključujući vijesti, znanost, povijest, književnost i sl.
  • Zatražite upute: Bard vam može dati upute za obavljanje različitih zadataka, kao što je kuhanje jela, sastavljanje pisma ili planiranje putovanja.
  • Napišite kreativni sadržaj: Bard vam može pomoći da napišete pjesmu, priču, scenarij, glazbeni komad, e-mail, pismo ili sl.
  • Prevedite tekst: Bard može prevesti tekst s hrvatskog na druge jezike i obrnuto.

Google je odlučio u Barda integrirati još jednu vrlo popularnu uslugu, onu za stvaranje ilustracija na temelju teksta. Za to su iskoristili svoj difuzijski model Imagen 2, unaprijeđen, ubrzan i optimiziran za sintezu visokokvalitetnih slika.

Primjeri slika iz modela Imagen 2

Time je potvrđena i objava Googlea, koja kaže da će integracija modela Imagen 2 u Bard također biti postupna, odnosno da će sinteza slika biti dostupna “u većini zemalja”. Hrvatska, barem za sada, u tu većinu ne spada, piše Bug.hr.

Integriranjem difuzijskog modela Imagen 2 s multimodalnim jezičnim modelom Gemini, Google je stvorio punokrvnog konkurenta ChatGPT-u, odnosno Microsoftovom Copilotu. Svi oni sada su (na određenim tržištima) u stanju i prepoznavati sadržaje slika, i primati tekstualne zadatke, pa rezultate davati u tekstualnom i u slikovnom obliku. Sve to za obične korisnike je i dalje – besplatno.

(www.jabuka.tv | Foto: Google)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.