6G tehnologija bit će spremna oko 2028. godine

Iako ni 5G mobilne mreže još nisu službeno postale mainstream Samsung već polako analizira i radi procjene o idućoj generaciji mobilnih mreža.

U dokumentu koji su u Samsungu objavili očekuje se kako će 6G tehnologija biti komercijalizirana najranije 2028. godine, a u mainstream segment tržišta bi trebala ući oko 2030. godine.

ITU-R kao sektor Međunarodne telekomunikacijske unije (International Telecommunication Union – ITU) Ujedinjenih naroda trebao bi započeti s radom na 6G standardu mobilnih mreža već iduće godine.

Vidljiv je trend gdje se smanjuje vrijeme definiranja i razvoja standarda za svaku iduću generaciju mobilnih mreža, za 3G standard bilo je potrebno 15 godina, za 5G standard je bilo potrebno osam godina, a s dolaskom 6G mreža bi se broj godina trebao još spustiti.

Čelnik Samsungovog Istraživačkog centra za naprednu komunikaciju u sklopu Samsung Researcha, Sunghyun Choi, navodi kako unatoč činjenici da je komercijalna uporaba 5G mreža tek u početnoj fazi svakako nije prerano za započeti s pripremana za istraživanje 6G mreža (što će u Samsungu započeti već ove godine), piše Bug.hr.

Bit će potrebna vršna brzina podataka od 1000 Gb/s (50 puta više od 5G mreža), latencija koja je manja od 100 mikrosekundi (jedna desetina one s 5G mreža).

Zahtjevi za 6G mreže što se tiče performansi i arhitekturalnih značajki uključuju optimizaciju dizajna mreža kako bi se prevladala ograničenost mogućnosti mobilnih uređaja što se tiče obrade podataka, zatim fleksibilnu integraciju novih mrežnih entiteta kao i uporaba umjetne inteligencije od samog početka razvoja nove tehnologije.

Umjetna inteligencija bi trebala pomoći kod problema vezanih za privatnost i sigurnost kod uporabe buduće mreže i razmjene podataka.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.