Američka savezna država djeci zabranjuje društvene mreže

Guverner Floride Ron DeSantis u ponedjeljak je potpisao zakon koji ima za cilj ograničavanje pristupa djece platformama društvenih mreža.

Ovaj zakon zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da postanu vlasnici naloga na društvenim mrežama, a omogućava djeci od 14 i 15 godina da postanu vlasnici naloga uz pristanak roditelja.

Društvene mreže štete djeci na razne načine, rekao je DeSantis i dodao da ovaj zakon daje roditeljima veću mogućnost da zaštite svoju djecu.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Paul Renner govoreći o utjecaju društvenih mreža je rekao:

Internet je postao mračna uličica za našu djecu gdje ih grabežljivci ciljaju, a opasni društveni mediji dovode do veće stope depresije, samoozljeđivanja, pa čak i samoubojstva.

Zbog gledanja u ekrane djeca ne razvijaju vitalne jezične vještine

Dodao je da zahvaljujući potpisu guvernera DeSantisa, Florida prednjači u zaštiti djece na internetu dok se države širom Sjedinjenih Američkih Država bore za rješavanje ovih opasnosti. Kritičari tvrde da je zakon neustavan, sudovi su blokirali slične zakone u drugim državama i da bi se mogao suočiti s pravnim izazovima iz tehnološke industrije.

Zakon štiti mogućnost stanovnika Floride da ostanu anonimni na mreži i zahtijeva od pornografskih ili seksualno eksplicitnih web-stranica da koriste provjeru starosti kako bi spriječili maloljetnike da pristupe stranicama koje su neprikladne za djecu, navodi se iz ureda guvernera.

Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2025.​​​​​​​ godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.