Ljubušaci s australskom adresom ispunili zavjet i životnu želju

Kako bi iskazali poštovanje prema blaženim Drinskim mučenicama, koje su 1941. godine mučenički stradale na obali rijeke Drine kod Goražda, u ovome mjestu u tijeku je projekt gradnje crkve koji je započeo s realizacijom u srpnju 2021. godine.

Gradnja crkve od velike je važnosti za Vrhbosansku nadbiskupiju i katoličku zajednicu, osobito ako uzmemo u obzir to da je riječ o prvoj katoličkoj crkvi koja se gradi na ovim prostorima nakon skoro 140 godina.

Kako ističe don Josip Tadić, župnik goraždanske župe sv. Dominika, podršku ovom projektu pružaju dobročinitelji, ponajviše oni koji poznaju povijest ovoga kraja koja je bila vrlo bogata.

Dosadašnji radovi

Nedaleko od Goražda, nekoliko kilometara uzvodno, nalazi se selo Kosače. Tu je rođen Stjepan Vukčić Kosača. Iz njegova vremena datira crkva u Kopačima, kao i prva tiskara u BiH koja nosi ime po njemu. U prošlosti je u Podrinju bilo 28 katoličkih crkava i samostana. Nažalost, jedino je opstala katolička crkva u Rogatici, koja teritorijalno pripada Goraždu, kao i Višegrad. Nizvodno je i Srebrenica, gdje su franjevci Bosne Srebrene imali svoj prvi samostan i po čemu provincija nosi ime. Gradnju crkve blaženih Drinskih mučenica pomažu istinski vjernici koji poznaju povijest ovih krajeva, a napose žrtvu koju su one podnijele, kazao je za Dnevni list don Josip Tadić.

Osim crkve, u planu je gradnja muzeja i svratišta za hodočasnike, ako se to pokaže potrebnim. Dosad su urađeni grubi radovi u sakristiji, prostoru za hodočasnike, uredu te su napravljeni sanitarni čvorovi. Crkva je pokrivena, podignut je zvonik i postavljeno novo zvono. Zvonik nije do kraja završen. Slijedi unutarnje uređenje, nabava i postavljanje oltara, ambona, obrada zidova i postavljanje podnog kamena, izrada unutarnjeg stubišta i postavljanje inox zaštita na koru, stubištu i vanjskoj terasi. Potrebno je urediti pet sanitarnih čvorova u suterenu, ugraditi kamen, ali i urediti vanjski dio oko crkve. Urađeno je manje od polovine posla, a planirana je i obnova župne kuće koja je u lošem stanju.

Sada nam je prioritet završiti crkvu, koja je naš glavni cilj. Pored crkve planiran je i Trg blaženih Drinskih mučenica, što je Grad već stavio u urbanistički plan. Trg je zamišljen u vidu vanjskog oltara koji bi služio za veći broj hodočasnika. Valja kazati kako je ova crkva jedna od rijetkih koja posjeduje svu potrebnu dokumentaciju u gradu koji je većinski bošnjački.

U Drinskim mučenicama gledaju sudbinu i patnju svojih najbližih, a bilo ih je mnogo, kako u Drugom svjetskom ratu tako i u ovom posljednjem. One su simbol i zaštitnice ovog grada. Nadam se da će mnogi vjernici razumjeti što ova crkva znači. Ovo je izvor na koji treba doći, obnoviti svoju vjeru i razumjeti kolika je cijena i važnost dostojanstva svakog čovjeka i žene. Drinske mučenice su pošle u smrt, ali su sačuvale svoje dostojanstvo i zavjet dan Bogu, istaknuo je don Tadić.

Zavjet Ljubušaka s australskom adresom

Osvrnuo se i na nedavni susret sa Stjepanom Grbavcem i njegovim sinom Jerkom, Ljubušacima s australskom adresom, kojima je životna želja bila doći u Goražde.

Sa Stjepanom sam ostvario kontakt putem društvenih mreža. On je također dao svoj doprinos ovom projektu te je ispunio zavjet blaženim Drinskim mučenicama zajedno sa svojim sinom Jerkom. Nakon dolaska, slavili smo svetu misu u kapelici koju sam za njih prikazao te smo obišli spomenike stradanja. Posjetili smo i mjesto mučeništva, bacili ruže u Drinu, a Stjepan se i umio vodom iz rijeke. Bila je to prigoda i da posjetimo gradilište crkve, prepričao nam je ovaj susret don Tadić.

Grbavac je, pak, rekao da je iznimno radostan zbog ispunjena zavjeta te da se nada kako će uz pomoć dobrih ljudi ovaj projekt uskoro biti završen.

Crkva koja se gradi, najmanje je što možemo učiniti kako ne bismo zaboravili ustrajnost blaženih Drinskih mučenica u hrabrosti, čak i onda kada im je život bio u opasnosti, naglasio je Grbavac.

Njihovo mučeništvo poziv je svima nama da se trgnemo iz usnulosti svakodnevice i da svjedočimo ljubav, piše Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.