Uzgoj cherry rajčica na vašem balkonu

Sigurno ste razmišljali o uzgoju cherry rajčica na vlastitom balkonu. Vjerojatno ste i brzo odustajali od ideje, misleći da imate premalen prostor za to i da nećete uspjeti.

Ako još uvijek imate volju i želju da gledate vlastite rajčice na balkonu, ne smijete odustajati. Ustrajte u svojoj viziji jer sve što vam je potrebno je malo vremena, volje i nekoliko posuda.

Upravo je svibanj idealan mjesec za uzgoj cherry rajčica na balkonu.

Cherry rajčice su najpogodnije za balkonski uzgoj u posudama.

Potrebno je osigurati im potporanj u obliku štapa tako da kada narastu u visinu i počnu donositi plodove, imaju na čemu stajati. Važno ih je pognojiti organskim gnojivom kada se razviju plodovi i kada plodovi krenu sazrijevati jer cherry rajčice vole gnojivo.

One su važna namirnica mediteranske kuhinje. Konzumiraju se kao povrće, ali botanički rajčica se klasificira kao voće.

Nutritivno, rajčica je niskokalorična namirnica bogata hranjivim tvarima: vitaminom C, A, K te mineralima kalijem manganom, kromom. Važan je izvor karotenoida te se ističe kao jedan od najznačajnijih izvora likopena.

Za uzgoj cherry rajčica na balkonu potrebno je dosta sunca, minimalno 6-8h dnevno, pa je tako balkon orijentiran na jug ili jugozapad idealan za uzgajanje rajčica.
U suprotnom, biljka će se slabo razvijati, a urod će biti slab pa nećete imati neke koristi od takvog uzgoja, piše Rtl.hr.

Morate pažljivo odabrati posude u koje ćete posaditi biljke. Osigurajte joj dovoljno velike posude dubine od 20-25 cm jer će tako bolje rasti.  Osim plastičnih i keramičkih posuda mogu poslužiti i stare bačve koje će istovremeno biti i lijep ukras na vašem balkonu.

Posude pripremite tako da na dno stavite neki porozni materijal (kamenčiće ili komadiće cigle) te na dnu posude probušite rupe kako biste im osigurali drenažu.
Ovaj je korak također vrlo bitan jer će rajčica u suprotnom brzo istrunuti u pretjerano vlažnom tlu.

Početnicima savjetujemo da za uzgoj cherry rajčica na balkonu kupe presadnice rajčice te da obrate pažnju da presadnica bude zdrave zelene boje sa stabljikama debelim oko 1cm i visine barem oko 25 cm.

Posudu napunite do polovice kvalitetnim kompostom i zemljom te u nju stavite presadnicu rajčice.  Ostatak do vrha posude napunite zemljom te kompostom te uz rajčicu zabijte drveni kolac za potporu.

Rajčicu redovito zalijevajte, no nikada nemojte pretjerivati. Prstom provjeravajte zemlju neka bude uvijek pomalo vlažna. Rajčicu berite čim sazre kako bi potaknuli rast novih plodova te u njoj, naravno, uživajte odmah.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.