Kako odabrati odgovarajuće cvijeće za vašu terasu?

Balkoni s cvijećem najljepši su ukras grada a ujedno i najljepši dio doma. Zato pažljivo biramo cvijeće za našu terasu.

Ukućani će uživati u njemu, ali i prolaznici kojima će pogled sigurno zastati na vašem cvijeću kojemu će se diviti.  Svaki balkon može imati svoju cvjetnu rapsodiju, pitanje je samo koje je pravo i odgovarajuće cvijeće za vašu terasu.

Pri uređenju vaše terase pripazite na nekoliko stvari. Nisu sve biljke prikladne za sve terase. To ovisi prvenstveno o položaju terase ili balkona.

Prije svake sadnje cvijeća, odrednica vodilja je na kojoj se strani svijeta nalazi balkon ili terasa. Ako je terasa na jugu onda birate biljke koje vole sunčevu svjetlost, a ako gleda na istok ili zapad biljke koje vole sjenu.

Cvijeće za terasu treba redovito njegovati i tretirati te paziti da ima dovoljno sunca ili sjene.

Evo nekoliko savjeta kako da odaberete cvijeće za terasu na kojoj će vam svaki prolaznik zavidjeti. Ako nemate terasu ili je balkon premali, znajte da kao posude za cvijeće možete iskoristiti stari odbačeni namještaj i tako ćete dobiti vrt iz bajke o kakvom ste sanjali.

Ako vaša terasa prepuna sunca izaberite sljedeće biljke:
– petunije, geranije, surfinije, margarite i verbeni.

Kako njegovati različite vrste cvijeća za terasu?

Jednom tjedno prihranjujte vaše petunije tekućim gnojivom ako želite budu bogate cvjetovima. Koristite gnojivo za petunije bogatim željezom. Ove prekrasne biljke cvjetaju već od ranog ljeta sve do početka jeseni te im redovno treba otkidati suhe cvjetove ,time se povećava cvjetanje, piše Rtl.hr.

Dvije su osnovne grupe pelargonija, puzavice i grmolike pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće I rastu na zidu kao puzavice dok grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu gram. Narastu do 90 centimetara visine. Ima ih raznim bojama, a cvjetovi su jednoredni ili višeredni.

Pustinjska ruža, u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji cvijeta, ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prijevodu znači debeli – ogroman. Biljku nije potrebno gnojiti niti joj davati prihranu to možete činiti rijetko i samo tijekom ljetnih mjeseci.

Ivančica je višegodišnja je biljka, grmolikog oblika s malim cvjetovima, oko pet centimetara, bijelih latica koje okružuju žuto središte. Rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obje strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cvijeta.

Verbena uglavnom raste u crvenoj, ružičastoj boji te u plavoj, ljubičastoj, žutoj i bijeloj boji sa zelenim tvrđim nareckanim listićima. Na dodir ruke mogu ostaviti lagano peckanje. Imamo grmolike te puzave verbene, a može narasti 30 centimetara visine. Sadimo je na razmak od 20 do 25 centimetara.

Fuksije su predivne zvonolike biljke koje traže puno vode i puno nadohranjivanja za vrijeme visokih temperatura. Cvjetovi fuksije mogu biti bogati s kombinacijom raznih tonova – od crvene, roze do plave. Za vrijeme niskih temperatura najbolje ih je unijeti u prostoriji koju ne grijete, a kada dođe proljeće pripremite se za njeno presađivanje.

A sada uživajte u vašem cvijeću.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.