Kako se riješiti korova u krumpiru?

Kritično razdoblje zakorovljenosti, odnosno razdoblje kada korovi najviše utječu na urod krumpira, najčešće se proteže od 2 tjedna nakon nicanja pa sve dok krumpir ne zatvori redove. Svakako bi u tom periodu bilo dobro imati zaštićen usjev krumpira kako bi izbjegli ili bar smanjili kasnije probleme s korovima.

Suzbijanje korova u krumpiru najčešće provodimo primjenom mehaničkih ili kemijskih mjera. Mehaničke mjere su primjerice brananje, okopavanje, nagrtanje i čupanje izniklih korovskih biljaka.

Neke od spomenutih mjera provode se i danas. Mehaničko suzbijanje danas je provedivo samo na manjim površinama, kod hobističkih usjeva, ali i u područjima s dovoljno radne snage. I pored toga, najčešće postignuti učinci nisu zadovoljavajući. Mehaničke su mjere danas samo dopuna kemijskim mjerama suzbijanja korova.

Herbicide je u krumpiru moguće primijeniti prije sadnje, nakon sadnje, a prije nicanja, te nakon nicanja krumpira. Danas se najčešće koriste pripravci nakon sadnje, a prije nicanja, te selektivni herbicidi koji se koriste nakon nicanja krumpira.

Za suzbijanje korova nakon sadnje, a prije nicanja na tržištu je dostupno nekoliko herbicidnih pripravaka kojima uspješno možemo suzbijati i širokolisne i uskolisne korove. Proizvođači krumpira najčešće se odlučuju za primjenu herbicida u ovom roku, jer im je to najjednostavnije i u tom roku primjene predstavlja najmanje problema sa mogućom pojavom fitotoksičnosti.

Danas se najčešće za tu namjenu koristi pripravak Stomp Aqua u dozi od 250-300 ml/dulum (250-300 ml pripravka pomiješati sa 50-60l vode i tim rastvorom poprskati krumpirište). Radi se o pripravku koji se već dugo koristi u krumpiru sa vrlo dobrom učinkovitosti na korove. Uz adekvatnu primjenu do sada nisu zabilježeni slučajevi negativnog djelovanja ovog pripravka na krumpir.

Pripravke za suzbijanje korova u krumpiru potražite u najbližem Agrocentru Sjemenarne i posavjetujte se s Agro Podrškom o načinu primjene.

(www.jabuka.tv)