Neoprezno snimanje selfija krivac za 259 smrti u 6 godina

Neopreznost i bizarne nesreće nisu rijedak uzrok pogibija u svijetu, a u posljednje vrijeme sve se češće u medijima može pročitati kako je netko smrtno stradao jer je pokušavao snimiti selfie. Ovaj trend uočili su i istraživači iz Indije i pozabavili se brojkama. Svoju su detaljnu analizu objavili u stručnom časopisu “Journal of Family Medicine and Primary Care”, dajući mu tako i ozbiljniju, znanstvenu notu.

Istraživanje provedeno putem Interneta i detaljnog pretraživanja izvješća o nesrećama povezanima sa selfijima pokazalo je da je od listopada 2011. do studenoga 2017. godine diljem svijeta službeno zabilježeno 137 slučajeva s tragičnim ishodima. U njima je poginulo ukupno 259 osoba.

Iako se često smatra kako su žene one koje su sklonije snimanju selfija, ovo istraživanje pokazalo je da su muškarci daleko nesmotreniji kad je riječ o “hvatanju” atraktivnog kadra i sebe u njemu. Od zabilježenih 259 poginulih njih 188 (72,5%) bilo je muškog spola. Srednja vrijednost zabilježena za dob poginulih bila je 22,94 godine.

Naviše su neoprezni snimači selfija ginuli u Indiji, Rusiji, SAD-u i Pakistanu. Najčešći razlozi pogibija u ovim su slučajevima bili utapanje, prometne nesreće, te padovi s visine. Ostali zabilježeni uzroci smrti uključuju životinje, oružje i strujne udare.

Daleko više smrti za vrijeme okidanja selfija povezano je s riskantnim aktivnostima koje su ljudi pritom obavljali, nego s onima ne-riskantnima, pa je i to navedeno kao razlog što je tijekom posljednjih godina na ovaj način stradalo više muškaraca nego žena. Kao zaključak ova studija navodi preporuku za proglašavanje tzv. “no selfie” zona, odnosno područja poput litica, obala, planinskih vrhova ili visokih zgrada, na kojima bi snimanje selfija trebalo biti zabranjeno, piše Bug.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.