Povijesna odluka: EU iz temelja mijenja migracijsku politiku

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su na zasjedanju u srijedu jedan od najvažnijih dokumenata koji se odnosi na pitanje migracija i azila.

Pakt o migracijama i azilima dokument je koji je dugo vremena izazivao oprečne reakcije među klubovima stranaka u Europskom parlamentu, a u srijedu je nakon duge rasprave konačno i usvojen.

Europski parlament je danas usvojio deset zakonskih tekstova za reformu europske politike migracija i azila u skladu s dogovorom s državama članicama EU, rekla je glasnogovornica Polona Tedesko.

U novom Paktu o migracijama izdvaja se nekoliko poglavlja od kojih su najvažnija ona koja se odnose prvenstveno na solidarnost i odgovornost.

Kako bi pomogle zemljama EU koje su pod utjecajem migracija, druge države članice će doprinijeti premještanjem tražitelja azila ili korisnika međunarodne zaštite na njihov teritorij, davanjem financijskih doprinosa ili pružanjem operativne i tehničke podrške. Kriteriji prema kojima je država članica odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu (tzv. Dublinska pravila) također će biti ažurirani, navodi se.

Dokument tretira i pitanje rješavanja kriznih situacija.

Regulativa o krizi i višoj sili uspostavlja mehanizam za odgovor na iznenadno povećanje broja dolazaka, osiguravajući solidarnost i podršku državama članicama koje se suočavaju sa izuzetnim priljevom državljana trećih zemalja. Nova pravila će obuhvatiti i instrumentalizaciju migranata, odnosno kada ih koriste treće zemlje ili neprijateljski nedržavni akteri koji imaju za cilj destabilizaciju EU, pojašnjavaju.

Pakt u jednom dijelu govori i o provjeri državljana trećih zemalja na granicama EU.

Osobe koje ne ispunjavaju uvjete za ulazak u EU podliježu proceduri prije ulaska, uključujući identifikaciju, prikupljanje biometrijskih podataka i zdravstvene i sigurnosne provjere, u razdoblju do sedam dana. Države članice će morati uspostaviti nezavisne mehanizme praćenja kako bi osigurale poštovanje osnovnih prava, ističe se na stranici Europskog parlamenta.

Također, dokument koji je usvojen govori i o bržoj proceduri azila.

U cijeloj EU će biti uspostavljena nova zajednička procedura za dodjelu i povlačenje međunarodne zaštite. Obrada zahtjeva za azil na granicama EU ubuduće će morati biti brža, s kraćim rokovima za neosnovane ili neprihvatljive zahtjeve, objašnjavaju.

Najavljena je i reforma baze podataka EURODAC.

Podaci onih koji neregularno dolaze u EU, uključujući otiske prstiju i slike lica od šest godina nadalje, bit će pohranjeni u reformiranoj bazi podataka Eurodac. Vlasti će također moći snimiti ako netko predstavlja prijetnju sigurnosti ili je bio nasilan ili naoružan, navodi se.

Pitanje prijema tražitelja azila također je tretirano u novom dokumentu.

Države članice će morati osigurati ekvivalentne standarde prijema za tražitelje azila kada su u pitanju, primjera radi, smještaj, školovanje i zdravstvena zaštita. Registrirani podnositelji zahtjeva za azil moći će početi raditi najkasnije šest mjeseci nakon podnošenja zahtjeva. Uvjeti pritvora i ograničenje slobode kretanja bit će regulirani, kako bi se aplikanti obeshrabrili da se kreću po EU, priopćeno je.

U okviru novog okvira za preseljenje i humanitarni prijem, države članice će na dobrovoljnoj osnovi ponuditi ugošćavanje izbjeglicama iz trećih zemalja koje je priznao UNHCR, a koje bi putovale na teritoriju EU na legalan, organiziran i siguran način, piše Klix.ba.

Očekuje se da će se propisi početi primjenjivati ​​za dvije godine. Za Direktivu o uvjetima prijema, države članice će imati dvije godine da uvedu izmjene u svoje nacionalne zakone, zaključuje se.

Pakt o migraciji podržale su dvije glavne političke grupe – Grupa Europske narodne stranke desnog centra (EPP) i Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) lijevog centra.

BiH: Broj nezakonitih migranata u porastu, prednjače Afganistanci

(www.jabuka.tv | Foto: X/Roberta Metsola)

2 komentara

  • identifikaciju, prikupljanje biometrijskih podataka i zdravstvene i sigurnosne provjere, u razdoblju do sedam dana…otiske prstiju i slike lica od šest godina nadalje, bit će pohranjeni u reformiranoj bazi podataka Eurodac…Vlasti će također moći snimiti ako netko predstavlja prijetnju sigurnosti ili je bio nasilan ili naoružan… To je sto oni zele za sve nas. Migrantima sada na zapadu nedavaju kes novac, nego digitalno. Prvo na njima uce, pa ce nad nama. A rad, stan za migrate itd.. su fantazije za EU-robove. Ti ljudi nece znati nauciti europske jezike i do 10 godina. Nisu u stanju 20 godina europskoj mladezi u EU, oko 20 milijuna ljudi, stvoriti radna mista. Kriminalni bleferi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.