Prošle su 23 godine od uništenja Hercegovačke banke

Na današnji dan, 6. travnja 2001. godine, navršile su se točno 23 godine od upada u Hercegovačku banku.

Uništenje Hercegovačke banke (Upad u Hercegovačku banku) bio je projekt slamanja Hrvata Bosne i Hercegovine.

Hrvati su bili najbolje organiziran narod, što je međunarodnim protektorima smetalo u njihovom cilju marginaliziranju Hrvata u BiH i pomaganju procesa majorizacije, dekonstituiranja, eliminacije iz političkog i društvenog života. Sprovedeno je nakon što je uspostavljena Hrvatska samouprava koja je odbila poslušnost vlastima u Sarajevu.

Od 42 banke u FBiH 2001. godine, Hercegovačka banka je sama obavljala 36 % financijskih tijekova u BiH. Bila je jezgra gospodarstva Hrvata u BiH i hrvatskog napretka u BiH. Ni domaća federalna agencija ni međunarodne revizorske kuće nisu našle bezakonja.

Nakon pljačkaške banka je otišla u stečaj, 4.500 gospodarskih subjekata ostalo je bez svoga novca, 90.000 štediša bez svojih štednji i do danas nitko nije odgovarao radi ovog slučaja.

Uništenje je bilo plod američke politike i drugih država nesklonih Hrvatima, sklonih cementiranju stanja u BiH u kojem Bošnjaci dominiraju a hrvatsko tkivo je eutanazirano. Izvješća o BiH američke Međunarodne krizne skupine ICG uvijek si bila slijedila ideologiju “građanske BiH”, “prevladavaju nacionalizma” i tri partikularna identiteta. Izvješća su ponekad bila samoispunjajuća proročanstva, poput 2000. i 2001. u kojima se “međunarodni dužnosnici pozivaju na striktnu kontrolu rada pojedinih banaka na temelju procjena o stranačko-političkoj orijentaciji njihovih uprava”. Ta su izvješća bila uvod u uništavanje i pljačku Hercegovačke banke i slamanje financijske kralježnice Hrvata u BiH.

3. ožujka 2001. HDZ BiH proglasio je Hrvatsku samoupravu u BiH. Njome je nastojao osporiti vlast u BiH. Sumnjalo se da je novac za financiranje vojnika u okviru Vojske BiH koji su bojkotirali tu vlast stizao iz Hercegovačke banke. Međunarodna zajednica sumnjala je da Hercegovačka banka financira Hrvatsku samoupravu u Bosni i Hercegovini.

Po nalogu međunarodne uprave u BiH organiziran je i izvršen tenkovski upad u Hercegovačku banku radi nasilna gušenja projekta Hrvatske samouprave. 6. travnja 2001. pripadnici SFOR-a i sarajevske federalne policije blokirali su zapadni dio grada Mostara gdje je sjedište Hercegovačke banke.

Bivši britanski zapovjednik: Upali smo u Hercegovačku banku i uzeli novac

Tenkovima su ušle u prizemlje banke, spustili sajle da bi iznijeli trezore. Nisu uspjeli iznijeti trezore.Kad su shvatili da materijal koji je prikupljen nema nikakvih senzacionalnih tvrdnji o ”pljački stoljeća”, poduzeli su drugi upad deset dana poslije. Da bi se dojam pojačao, specijalci britanskog SAS-a su upotrijebili eksploziv da iz sefa odnesu bankarsku pričuvu. Pod trezore su stavili eksplozive i raznijeli ih. Demolirali su sve urede u banci. U većini ureda bile su slike pape Ivana Pavla II. Sve slike na kojima je papa su polomili i zgazili.

Akcija je bila neviđeno gaženje prava naroda na samoorganiziranje, jer je međunarodnim moćnicima smetala Hrvatska samouprava. Po etničkom kriteriju uništili su gospodarski subjekt. Takvo odnošenje imovine iz poduzeća po etničkom kriteriju nije se dogodilo od nacističke otimačine židovske imovine.

Zloporabom međunarodnih organizacija i državne policije odnesena je i uništena cjelovita imovina banke, te se s pravom ju naziva pljačkom. Oko 15 milijuna konvertibilnih maraka, inventar, oprema i novac odneseni su. Visoki dužnosnici SFOR-a nikad nisu dokazali nedozvoljene radnje da ”Hercegovačka banka financira HDZ BiH i Hrvatsku samoupravu”, premda su to nekoliko puta izjavili.

Dioničari Hercegovačke banke traže 16 milijuna KM

Revizija Federalne agencije za bankarstvo BiH nije našla nikakvog bezakonja. Politika državnog vrha BiH pod bošnjačkom dominacijom ignorirala je struku te je nastavila s pritiscima. Zbog tih povika angažirana je ugledna međunarodna revizorska kuća koja je dubinski kontrolirala poslovanja i također zaključila da u Hercegovačkoj banci nije bilo nikakvih propusta.

Godinama se u medijima pisalo o ”zloporabama i silnome kriminalu”. Plasirane su vijesti da je novac ”automobilima i zrakoplovima, u vrećama i torbama” iz Bosne i Hercegovine prebacivan u Hrvatsku u razdoblju od osnivanja Hrvatske samouprave do uvođenja prisilne uprave u Hercegovačku banku.

Bošnjački mediji su optuživali hrvatske banke u Hrvatskoj i nisu se krzmali od teških riječi, govoreći da izgleda ”da su banke u Hrvatskoj Anti Jelaviću i ostatku hercegovačke hunte postale ono što su nacistima u Drugom svjetskom ratu bile švicarske banke: stjecište i praonica prljavog, opljačkanog, nezarađenog i krvavog novca”.

Banka se nije oporavila od šoka zbog dvaju upada. Cijelo desetljeće poslije upada životarila servisirajući izdane kredite i bila u položaju likvidacije. Nije donesena niti jedna pravomoćna presuda. Obustavljeni su kazneni procesi protiv ondašnjih prvih ljudi banke. Također je obustavljen politički montirani prvostupanjski proces protiv nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića.

Nakon Jelavićeva sklanjanja u Hrvatsku proces je obustavljen, a nakon toga Sud BiH naložio je obnovu sudskog postupka i poništio prvostupanjsku presudukojom je bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon što se Jelavić sklonio u Hrvatsku, prizivno vijeće poništilo je prvostupanjsku presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.

Banka je nakon upada više od 11 godina bila pod privremenom upravom. Uvedena je odlukom Visokog predstavnika Wolfganga Petritscha13. srpnja 2012. Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) ukinula je dozvolu za rad Hercegovačke banke, otvorila postupak likvidacije i imenovala likvidacijskog upravitelja.

Pljačka stoljeća se po svijetu prepričava kako je Hercegovačka banka bio ”Dobar posao u Mostaru” aludirajući na film ”Dobar posao u Italiji”.

(www.jabuka.tv)

122 komentara

 • Ovaj slučaj zavrijeđuje pomniju analizu od ovoga površnoga članka. Treba otvoriti forum i uključiti svjedoke vremena i događanja, jer Hercegovačka banka to zaslužuje. Nitko se nije našao tko bi napisao sva događanja, a najviše zna sa svoje pozicije ministra financija u Vladi FBiH, Dragan Čović.

  • Više ti je to pajdo za nekakva hardcore vjeronauka. Trady- conserva- type. Što se tiče mjesta održavanja, ostaje otvorono; da li u školskim prostorijama, ili negdje u župi, galeriji kutrno-umjetničkoj, ili negdje na proplanku, podno kakva brda ili klisure, na livadi nekog davnovjekog, srednjovjekovnog zavjeta i klanja, ostaje dakle otvoreno. Naslovna, radna tema, glasila bi, otprilike: „religija i financije u religijskom duhu, specifično poljske misli kao zvijezde vodilje, u svjetlu istočnoga grijeha s’ naglaskom na odmak od klasične a u pravcu tzv. teologije tijela – pa ako prođe-prođe – i slobodarsko-filozofičnog promišljanja i petljanije u sve i svašta“

  • Ponovni osnutak banke i HRHB ili treci entitet Nemojte mi recii da je to nacionalna netrpeljivost!Minimum svih minimuma.

  • Da to Nije ko Pavovica banka. Ko zna ko je unistijo i zbog cega. I Koliko je ko uzeo para za sebe.??????Nisu sigurno stranci bez dokaza grabili.

 • Grozno, ovo se nigdje u svijetu nije dogodilo u miru, recimo razne svijetske banke kao i svicarske banke su se obogatile sa nacistickim “blagom” nikad nije vraceno i dan danas peru prljavi novac, a ovdje se nije pronasao kriminal a unistili jednu regionalnu banku ali za nas Hrvate jedinu tada, sve bi bilo drugacije da se taj upad nije dogodio, danas imamo razne druge banke koje rade kriminal i nikom nista.

 • Hercegovacka banka u to vrijeme je bila paravan i zlatna koka za kriminalce unutar vladajuce civilne i vojne politike.
  A Branitelj 8;13 je vjerovatno jedan od 112 velicanstvenih koji je dobio povlasteni kredit sa kamatom od 1% koji naravno nije vratio.

  • Ako je bila kamata 1% pa kolika je sad? zar nije bolje bilo da je 1%? To sto ti pricas su totalne gluposti i zato opet naravno nikakve dokaze… idi na svoje portale.

  • 8:43, a cemu su paravan ove danasnje banke? Za lijepo ponasanje je li? Zasto je bolja bilo koja od ovih sada?
   zato sto su stranjske!!
   Nasa politila, samo nek nije nase dobro je…
   Nemam nista s tom bankom al da je danas ziva svoju crkavicu bi primala preko te banke, a ne austrijske ruske, talijanske, srpske,….

  • za 08:43
   koja nepismena kretenčina. Banke tada, tako i danas realiziraju kredite koji se odobravaju kroz institucije, jer institucije tipa Ministarstava branitelja ne mogu se baviti kreditiranjem jer za to nisu registrirani, pa temeljem zakona ta sredstva koja odobravaju svojim ljudima moraju plasirati putem neke poslovne banke. Kako je HB bila najveća i najača banka u državi i bila komitent HB onda je plasirala sredstva na HB a koja je ta sredstva u vidu kredita samo prislijedila uposlenicima tih institucija i postoje liste tih kredita i isključivo se radi o političarima. Ti političari, koje neću imenovati, su dobili te kredite po 1% od svoha poslodavca, a ne od HB. HB je davala kredite po kamati od 10% i to se smatralo dosta povoljno i bila ne navala na te kredite.

 • Gdje je bila Armija BiH? Gdje je bila Policija i Drzava? Gdje su dokazi za malverzaciju? Gdje je Sud? Zar se ne stiti domace? Uz pomoc domacih izdajica – SFOR pod nardebom pokrao i unistijo imovinu.

  • Sta su pokrali…niceg nije bilo u sefu kad su usli, ali su poslije toga nikle mnoge kucetine i zenama i ljubavnicama itd.Ajde ko je glup ne konta ekipu poratnu.

 • Hercegovina se pocela razvijat i postala bi mocan faktor, to se nije dozvolilo, jer kako bi drugi mogli uzet svoj dio kolaca, eto nek narod upamti kako ce bit kada “Svabo” zavlada….

  • Bivša zaposlenice kako si ti u HB dobila posao je si li po natjecanju preko zavoda za zapošljavanje????. Je li bio netko kome je veća nužda i potreba?¿??¿? Naravno da je ali đubrad HDZeovska su uvalila svoje preko veze!!!! Sramite se!!!!

 • Sve vam lipo piše u članku i to je istina – ovdje se radi o uništenju jedne banke, čak da je bilo neke vrste kriminala upad na ovi način nije opravdan, nažalost uništilo se srce hercegovčke financijske i privredne moći.

  • Tako je moj Analista! No tko da odgovara za ovaj zlocin? gdje su pare? fini kriminalci upali, pokrali, podjelili lovu i otisli.

   • Nitko nije odgovarao za to, kao da se ništa nije dogodilo. Umjesto da se zamrznu svi računi pa krenu istraživati informacije, kako to inače biva u uređenim društvima, Wolfgang Petritsch je poslao oko 400 NATO vojnika, 80 oklopnjaka i 20 helikoptera na Hercegovačku banku.

 • Kamata je bila 1% ali samo probranoj “eliti”
  A za dokaze je jednostavno:nadji na internetu ukoliko ga znas koristiti Dnevni list od 14 sjecnja 2002 godine,stranica br 5 i kad procitas imena 112 velicanstvenih i iznose povlastenih kredita bit ce ti sve jasno naravno ako nisi jedan od njih.

  • pa sta onda?, i danas mom kolegi je niza stopa nego meni a u istoj smo banci, kakve to ima veze? Ovdje se radi o upada u legalnu banku, aj malo se obrazuj nego sto pises po vazdan.

   • Za 9:22
    Boli istina…prica oko banke je mnogo dublja od teksta u clanku…opstala bi ona da je poslovala kako treba ali ti si ogranicen u vremenu i prostoru da bi to razumio.

    • Koliko mrzis nije to zdravo, ljeci se od svoje ljubomore. Ti ovjde sramotis ljude sto su imali neki poslic i drzali svoj novac u toj banci, posteno su zivili i nisu nizasta krivi. Ti si tezi idiot.

     • Cuj idiote..posteni ljudi koji su bile stedise u Hercegovackoj banci ostali su bez svojih novca zbog kriminalaca a ti ocigledno slavis te kriminalce jer pripadas tom soju zasigurno.

   • ma pusti ga nije njima pokradeno, da jest sigurno ne bi tako baljezga, ljudi koji su ostali bez novca su odjednom morali da prose, kako ga nije sram jos gaziti po nama.

  • Bravo krediti su dijeljeni samo probranima po kriteriju političke podobnosti i političkim vezama i preporukama ili preporuci nekoga od utjecajnih duhovnih otaca visokorangirani časnik MO bez ovog uvjeta nije mogao dobiti kredit ni uz 10 %kamate a kamoli uz 1% prema svim uposlenicima MO jeodbijano 20% od plaće u trajanju 2 god te 40% uzimano od plaće nepune 2 god neki taj novac je bez njihova odobrenja ulagan u famoznu hercegovačku banku da impotentni jelavić i njegova kriminalna bratija mogu tetošit svoje ljubavnice i kurvetine toliko o žalopojkama nad sudbinom te kriminalne banke i “sklanjanju” jelavića u Hrvatsku dakle radilo se o novcu službenika MO Koji je položen kao depozit banke i dio depozita franjevačke provincije i nešto ministarstva financija novac bespravno uzet od službenika MO neki su kasnije uspjeli uz financijska odricanja i plaćanja odvjetnika sudskim putem vratiti dio novca a neki nisu ni to uspjeli.Sudbina herc banke narodski rečeno s đavlom došlo s đavlom i otišlo .Žao mi je poštenih ljudi koji su ovim krominalnim radnjama oštećeni

 • ZNA SE tko dobija te kredite i da je tenkovi nisu razbili, do danas bi je ZNA SE razbili, samo bi još više štediša najebalo..

 • hb je poslavala dobro, imala preko trecina priljeva novaca u BiH a bili smo manjina, to nekima nije bilo po volji i desilo se ovo i kako pise 4500 gospodarskih subjekata ostalo je bez svoga novca, 90000 stedisa bez svojih stednji i do danas nitko nije odgovarao radi ovog slucaja.

  • Aloo bolan Ana,Mladen,Neso,Kristijan,Jasna di ste vi? Komentirajte malo ovim svabofilima da se kod nas bolje zivi idemo..idemo naprid..uskori prestizeko njemacku itd. Di ste? Jeste li se razbudili?

   • Sigurno bi se bolje zivilo koga ti ovdje spominjes? Ima nas raznih imena sto smo ostali bez novca toga dana, a cuj uplasila se njemacka da bi je prestigli pa naredili upad u banku.

   • za 10:51, aj tocno bolje se kod nas zivi 100 puta, je da se kod njih bolje zaraduje, a sta ce mi zarada kad nema zivota…
    Ovdje posafi. Malo kromira, rastike, salate, paradjze, paprike , malo osem na posa, za 15 min s posla kuci , odmaram, pijem kavu sa susjedima, malo u kafić… ljeti evo me za sat na more okupam se , zimi za sat evo me maoo na snigu… uzivancina…

  • da ovi koji vicu danas ovaj pokrao onaj, gdje su bili? tadan je za jedan dan unisteno vise firmi a ljudi su se nasli na cesti, stedise su bili uglavnom hrvati.

 • Svabo Wolfgang Petrisch je bio tadan visoki predstavnik, pokrali novac, a danas moramo ici vani zaradit kako bi isti taj novac vratili, svabska posla.

 • Niko u svijetu nije tuzijo hb to samo dokazuje da je banka bila uredna, ovi sto laju to su ti isti svabofili danas koji izdaju dalje sve autohtono, pljacka se nastavlja sve u sluzbi Njemacke.

 • Mozda je bilo povlastenih, ali probaj danas beskamatni kredit dobit ili 1 posto kad su kamate generalno u drugim bankama 3-4 puta nize, nemoguce. I koliko se financira gospodarstvo uopce, skoro nista, samo.banke izvlace kapital vani

  • Aj ne pisite gluposti;to je najprlhavija banka unovijoj povjesti,leglo kriminala i lopkvluka,i onih para iz hrvatske uvrecama. Da bogda nije ni postojala,sto svragom dode svragom i ode..a nije nju pikrao nimo nego oni medu sobom unutar banke i glavesina..zaliboze sirotinje..pa upitate li se ikad zasto se sve ovo dogada,sta smo bolje zasluzili,citate li ikad bozje stvari..sluge mamona..zar nismo..

   • Dobar dan i tebi, pratim tvoje komentare i redovno pises gluposti ovdje, nisu li te ovi blagdani malo promjenili da prestanes lagati! Pa eto danas druge banke rade lopovluk jel ti imalo bolje?

 • Ta hercegovacka banka je sluzila tajkunima za pranje novca i HDZ-u za izvlacenje novca. Zao mi je obicnih ljudi koji su tu izgubili ustedjevinu, ali nemojmo se praviti da ne znamo zbog cega je ta banka osnovana i kako je poslovala. To svejedno ne mijenja cinjenicu da je ovo cisto kazneno djelo kako su je unistili, to nema nikakvog opravdanja.

  • Preko 90000 stedisa, pa nema toliko tajkuna, aj molim te, to je bila nas financijski motor, kojeg su domace izdajice predale svabama, pa danas imamo addiko, raiffeisen, erste itd.

 • Da je ta banka npr. utajila Porez sto je drzavi najveci trn u oku onda bi bilo opravdano, no to nije slucaj , racuni su cisti kao suza, herc. banka je drzavi donosila novac i citavoj BiH nema samo nama bi bilo danas puno bolje, a evo vam primjer svicarska Banka UBS vec se godinama gonja radi aktivnog utaje poreza po svijetu, ali ne oni to smiju nagode se i kreni dalje.

 • hercegovacka banka je zrtvovana za mali broj svabofila koji su se obagitile i sad nam ti isti guraju njihove proizvode i posluju, steta je neprocjenljiva.

 • Sve ce ovde propasti,a iduce je elektropriveda i eronet..cetnici zvani hdz sve sto se moglo upropastiti upropastili su.

 • Hvala nasem našim fratrima dobrociniteljima i najvece fala nasem dobrocinitelju Covicu sto se uvelike bori za svoj Hrvatski narod i sto nas nikad nije izdao i pokrao.Hvala im

 • Premda su međunarodni revizori, uključujući poznati Deloitte Toucha, upravo Hercegovačkoj banci izdali “čist zdravstveni karton” ipak neko je bio jaci i zapovjedio je napad na banku, dovezli su se tenkovima, probijajući si put u banku kroz ogradu iza zgrade. Helikopteri su iz zraka pratili akciju. Eksplozivom su otvorili sef i pobjegli sa priličnim svotama gotovine. SFOR i federalna policija su napali i područne urede banke u još šest hercegovačkih mjesta, uključujući u svijetu poznato hodočasničko mjesto, Međugorje, u kojem je ljutita gomila (u kojoj su bili i hodočasnici) dočekala vojnike i maskirane operativce, slicno je bilo i na drugim mjestima, medu prosvjednicima iz Naroda koji je pokusavao zaustavit pljacku banke bio je i Zlatan Mijo Jelić, kojeg je Zoran Milanovic nedavno odlikovao. SFOR u slučaju Hercegovačke banke djelovao u masivnoj i brutalnoj demonstraciji sile, kako u akciji tako i u govoru svabskog govna Wolfganga Petrischa koji je tadan izjavijo: Da je rulja Hrvata bacala jaja. Licemjerno su tvrdili da bi banka propala i ljudi izgubili sav novac da oni nisu upali, no istina je da na taj dan banka imala 140 milijuna maraka aktive, a u svome vlasništvu nekoliko iznimno profitabilnih poduzeća. U banci su ostali zarobljeni deseci milijuna maraka, što je imalo goleme negativne posljedice za gospodarstvo, prije svega Hercegovine.

 • Činjenica je da su banke u 2019. samo u FBiH ukupno imale dobit cca 280 miliona maraka. Znači ukupno bi ostalo cca 100 miliona u Hercegovačkoj banci odnosno u Hercegovini da je zadržala isti udio na tržištu. Upravo toliko današnje banke svake godine odnesu u Austriju i Italiju. To je glavni razlog uništenja banke. Iza toga slijede ostali. Da je neka banka 100% čista naravno da nije nijedna , ali već zbog načina preuzimanja BiH tržišta , današnje banke su mnogostruko manje čiste od Hercegovačke. A ako ćemo ići u krajnost, i domaći lopovi su uvijek bolji od stranih, posebno ako su manji, mada u usporedbi sa većinom banaka nije bilo značajnog lopovluka iako je bilo sumnjivih radnji.

 • Treba dodati da se rušenjem banke stvorila klima nestabilnosti i straha od investicija tako da od tada nije bilo značajnih investicija u Hercegovini , već je usmjeravano prema Hrvatskoj, a mnoge se firme nikad nisu ni oporavile , kao ni gospodarstvo u cijelosti u Hercegovini.

 • Od tog trenutka Hercegovina biljezi pad do tad je islo sve uzbrdu, radilo se gradilo danas bi bili svjetska destinacija, nije trebalo jgb, drugi put nedaj svoje.

 • Tko god da je odnio novac i papire iz HB, štediše je trebalo obeštetiti a kapitala je bilo i više nego dovoljno. Zašto nisu? Ili po naški – di su pare?

  Osim toga, čim su Tuđman i Šušak umrli, počeo je plan sloma Hrvatske samo ovaj put bez oružja. Bazen Hrvata je oduvijek bio u BiH, ne u Istri, ne u Zagorju ili Podravini nego u Posavini i Zapadnoj Hercegovini. Onog trenutka kada ovaj “bazen presuši” Hrvatskoj se crno piše.

  Što se tiče Hercegovine, da smo malo pametniji, mogli bi biti štono se kaže “Kalifornija” i imati gotovo sve svoje, a ne cviliti pred svim i svakim.

 • Para u sefu nije ni bilo,to je prije akcije klepio Jelavić i ekipa,kao i plaće HVO ,svakom vojniku je ostao dužan više od 10000km.A što se tiče samouprave vojska je išla u Sarajevo potpisivati da ostanu na poslu,dok su njihovi generali to učinili ranije da nitko nije znao,to su naši generali.Kada smo potpisali dobili smo pune plaće,tek tada smo vidjeli koliko su nam krali mjesečno Jelavić i ekipa,razlika u plati je bila od200 do 400km.Zato danas naši generali imaju hrvatske mirovine i stanove i zgrade u Zagrebu,a vas branitelji ko jebe,pojave se kada je neka obljetnica nažderu se i nazad u Hrvatsku.A vamo firme drže udbašii Titovi pioniri Ataco,Feal,Mci ,a mladi odoše što je njima i cilj.Nama nitko nije kriv već sami sebi, najbolja slika je gradonačelnik i o čemu pričati,žalost

 • Ovdje se radi o unistenju jednog naroda kroz jednu banku. Ova balavurdija nema pojma o pojmu kako bi shvatila sto u tekstu piše, vecinom IQ 80 ili oni kojima je sto je gore to njima bolje a to je posebna bolest u psihijatriji. Uglavnom, mi koji smo tada radili znamo da je polovina registratora bila iz Hercegovacke banke a iz svih ostalih druga polovina. Vecina poslodavaca Hrvata su imali kapital u toj banci i ostali su bez kapitala dok oni koji su digli kredit morali su ga vraćati jer je meni kao jamcu došla opomena tako da su morali vracati. Pored toga je bilo i osiguranje, mnogi su uplacivali životno osiguranje. Sjecam se kako su place tada brzo rasle, od 95 do unistenja banke skoro trostruko. E sad vi zluradi nasladujte se, ali uzalud vam, hrvatski narod je padao i dizao se stotinu puta, dići će se jos bolji, još jači, jos pametniji, a vi što mrzite uzivajte u svome jadu, glodite se, jedite se ko sircetli posuđe do svog jadnog i bijednog kraja. Živjeli Hrvati! Živjela Hrvatska Republika Herceg Bosna!

 • Hercegovacka Banka bila je najveci kapital u rukama Hrvata, danas je nema i tu smo gdje smo, ali uskoro stize pravda!

 • Otkad odlazis za Irsku, kad ces vise otići. Sretan ti put i milijuni eura. Mi ostajemo, radimo, mučimo se, nekad bolje, nekad gore, ali živimo i sretni smo u nasem kraju i nisam ukruh, zato brate hajde više odi, šta čekaš.

 • Kako se sada vidi i u kovid krizi, bitno je imati i svoju farmaceutsku industriju, medije, banku, mlijecnu industriju, robne rezerve, puno se ovo vrijeme uskomešalo, potrebno je moliti se puuuno da završi bez velikih žrtava

 • Tu sam podvojena – žao mi je sto je do toga došlo na ovakav način tim prije što su sve one koji su hrvatski mislili i radili maknuli već prije i to naši koji su se ulaktarili u prvom redu u HDZ i to tek kad su utvrdili da YU definitivno nema, a s druge strane kad sam vidila tko se obogatio, a do nedavni ni za vriću krumpira ima nije.
  Ovako se NIJE SMILO uraditi, a opet da su ovi čisti odavno već bi podigli tužbu.
  Žao mi je poštenih, radišnih i domoljubnih u ovoj priči

 • Tako to rade demonkracijske drzave zapada sa vodstvom SADa. Ljudska prave, samo za njih vaze, jb druge narode, pogotovo male.
  I taj vrazi zapad i dan danas diktira buducnost, bolje receno nestanak Hrvata iz BiH i RH.

 • ali zato su austrijanci instalirali svoju raifajzen uništi ono gdje ima profiti i to je primjer da će nam sve uzet kod ovih sposobnih trgovaca što se zadužuju i rasprodaju našu imovinu što ne prodaju ćaćevinu neće

 • Beta Kutle i njegova svita tog istog dana uveče je nazdravljala šampanjcem slaveći uništenje konkurencije!!!

 • Najveći izdajnik Hrvatskih interesa i naroda Hrvatskog u povijesti je Stjepan Mesić. Pokrenuti kaznenu prijavu za veleizdaju.

 • I jos sada gone veleizdajnici hrvatsku mladez u globalne misije i ratove za americke interese. Veleizdajnicima su oni partneri, koji katolickim biskupima Hrvatima u Bosni govore da u genocidnoj u nekim mjestima nije nikada postojala katolicka crkva, zupa i satim Hrvati. Koji su sufinancirali spomenik genocidnog klanja Hrvata iz Bosne kroz Cetnike i Partizane u mjestu Srb. Unistli su Hercegovacku Banku, ekonomsku kraljeznicu Hrvata u BiH i to je takoder rasizam i genocid prema Hrvatima. Upostavili su oni I “medunarodni sud” i osudili Hrvate za UZP u BiH, bas oni koji su pritili Hrvatskoj Vojsci pred Banja Lukom, da ce je gadati, ako se osude osvojiti Banja Luku. Oni su stvorili genocidnu drzavu u drzavi. Ali, zato su oduzeli Hrvatima sva politicka prava u BiH, da dobiju lakse arapsko ulje preko ulizivanja u dupe politicarima Bosnjacima. Ako jos mislite da su Ameri nasi partneri koji žele svakom narodu slobodu, ljudska prava, dobro i demokraciju, ne moze vam nitko pomoci.

 • Sve je ovo projekt stranih mešetara koji su zajedno sa nasim izdajnicima to odradili. Banku zatvorili na silu. Nasi lopovi na celu sa Jelavićeva to sve znali i on i generali oko njega klepili lovu prije upada SFORA. Stranci doveli svoje banke i svima dobro. To je bila najveca prevara i izdaja hrvatskog naroda. Obicne male štediše ispušili. Samouprava je bio projekt stranih obavještajnih sluzbi zajedno sa nasim izdajnicima. Vidite tko od nasih politicara generala ima milijune, stanove, kuce po RH itd. Narode ne budimo vise ludi. Stranci sve sto su nam zla ucinili vazda su imali domace izdajnike. I danas je tako…

 • Zato naši generali imaju po sedam stanova po Hrvatskoj..većina im je služila za dovođenje kurvi koji je donedavno bilo za izvoz a sad su prorijeđene poput snijega u svibnju..Međutim , oni su se namirili, pojave se na proslavama , prodaju maglu luđim od sebe, pričaju bajke i skrivaju se hercegovačkim vukojebinama(onda kad nisu u Zagrebu ili Dalmaciji..Žali bože naroda što izgini i što se raseli u ratu i posle rata još trostruko gore, nije zaslužio da mu obakav ološ vlada punih dvadeset i osam godina..Firme, naše ko fol jake , izvoze stotine milijuna marka, sve u rukama djece udbaša i Udbinih plqćenika, ubojica i suradnika..
  Počev od Širokog, Vranića, Posušja, Ljubuškog i Gruda..NIŠTA bolje nisu ni oni udbaši iz Čitluka i Čapljine..Oni su mizerijama od plaća i robovskim komunističkim manirama ljude otjerali u svijet ali biologija ih riješava jedne po jedne.. nisu imuni na propadanje -neminovno.

 • A Certifikati za poginule branitelje 36.500km di završiše, tko nine imao deustvene imovine, dobio je šipak. Sve u Geneksu i KOSu.
  Poslovni ljudi milijunaši

 • Vjera nam nalaže da oprostimo.Bog kaza,nemojte se vi osvecivati Ja cu,a prolivena nevina Krv Hrvata Katolika viče,Bože osveti nas prije potpunog uništenja

 • nitko od kometara neće da spomene izdajnika Mesića koji je najveći krivac ŝto se dogodilo i događa Hrvatima u BiH.
  Milanović želi da promjeni taj negativan odnos predsjednika RH prema Hrvatima u BiH…..ali ŝuti o Mesiću koji je izravno donio ŝtetu Hrvatima u BiH preko MZ.

 • Isti vam je i Milanović. Samo glupi ljudi to ne vide. Tako je i Mesić prevario domoljubne Hrvate. Pamet u glavu. Nikada Hrvati nisu bolje živjeli od kad je Plenković premijer. Moguće je da će se ljudi opet povesti za slatkorječivošću Milanovića ali onda slijede godine propadanja Hrvatske. Zanimljivo, kako je Milanović od mržnje prema Hrvatskoj, od mržnje prema braniteljima, mržnje prema Hercegovcima,….došao da to sve voli. Ma dajte, nismo naivni. Plenković može imati sto mana ali je preporodio Hrvatsku.

 • hadeze uništilisu hercegovačku banku tkoje upropastijo alminiski hadeze doštase dotakne tu nema kruha ni života citavi vrh hadezea bih imaju satove u zagreb jelavic opljačkoje hrvate pobjego u zagreb

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.