Europski parlament: Važnost otvaranja pregovora s BiH

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu godišnje izvješće Davida McAllistera o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU-a na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman EU-a utječe trenutačna kompleksa geopolitička pitanja, poput ruskog rata protiv Ukrajine, situacije na Bliskom istoku, tenzija u Indo-pacifiku i rastućih tenzija na zapadnom Balkanu, koji predstavljaju izazove za europske granice, unutarnju stabilnost, kao i sigurnost europskih građana.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko navela je da izvješće šalje važnu poruku institucijama EU-a i europskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima te predlaže mjere Vijeću i Komisiji za osnaživanje europske vanjske politike i sigurnosti u nadolazećem razdoblju, piše Večernji list.

Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta u ovom izvješću o potrebi konačnog otvaranja pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na sastanku Europskog vijeća u ožujku te ključnoj reformi Izbornog zakona.

Ponosna sam što su uključeni moji amandmani koji prepoznaje koncept konstitutivnosti i važnost načela podjele vlasti u BiH putem pravednog Izbornog zakona koji poštuje presudu Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju te presude međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, istaknula je Zovko.

Zovko je posebno pozdravila što izvješće naglašava važnost energetske sigurnosti za stabilnost EU-a i njegovih susjeda te još jednom pozvala da Južna interkonekcija između Hrvatske i BiH postane ključno sredstvo za osiguravanje energetske sigurnosti i suverenosti za hrvatske građane s obiju strana granice koje će biti pod nadzorom europskih građana bez utjecaja trećih strana.

Nadalje, Zovko je pozdravila uključivanje njezinih amandmana koje je kao izvjestiteljica za izvješće o preventivnoj diplomaciji uložila na izvješće i pozvala na poboljšanje preventivne diplomacije EU-a kao proaktivnog vanjskopolitičkog alata za izbjegavanje sukoba između trećih strana i posredovanje te podršku u pronalaženju mirnih rješenja na multilateralnoj razini, zaključuje Večernjak.

Vrijeme curi: Hoće li bh. političari u zadnji trenutak ispuniti uvjete EU?

(www.jabuka.tv | Foto: Europski parlament)

9 komentara

 • Naravno da se pita, podrska EU u BiH je bar natpolovicna po svakom relevantnom istrazivanju, kao sto je svaka relevantna stranka na vlasti, osim Ruskih sabotera, za ulazak u EU, vas dvoje morona ne predstavljate drzavu ni na koji nacin, tako da naravno da je vase osobno misljenje nebitno, osim vama samima.

  • Za 11:30
   Eto je tvoje mišljenje bitno.. idi ti odma u EU, nek ti uče dijete da nije muško muško ili žensko žensko.. da ti sin dodje sa suknjicom u školu i da vise glava vise duguje boje a smeta križ koji žele ukinuti.. Slobodno ti nastavi u EU i neka te tamo.

   • 11:30,
    Ako je itko moron onda si to ti i tvoja proizvoljna relevantna istraživanja, koja bi se trebala temeljiti na referendumu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.