ORHIDEJA – njega i prihranjivanje

Zbog svojih raznovrsnih i dugotrajnih cvjetova, te pomalo neobičnih oblika, orhideje se s pravom ubrajaju među najljepše sobne biljke. Stoga nije ni čudo da ih mnogi uzgajivači i ljubitelji cvijeća rado nazivaju i ” cvjetnim ljepoticama”.

Odlučite li se pomoću orhideja u svoj dom unijeti dašak ljepote, te tako stvoriti ugodno ozračje i razbiti ustaljenu monotoniju svakodnevnice, donosimo vam kratke ali korisne savjete na koji način trebate njegovati ove cvjetne ljepotice .

Pri izboru mjesta u stanu treba voditi računa da orhideje najbolje uspijevaju na iznimno osvijetljenim mjestima, gdje ima mnogo dnevnog svjetla ali malo izravnog sunca. Prozorske daske nisu dobar izbor, ali mjesta uz prozore svakako da. Zimi je pak potrebno pripaziti na temperaturu i vlagu u prostoriji a listovi ni u kojem slučaju ne smiju dodirivati staklo prozora jer bih se mogle pojaviti uvijek neugodne smeđe mrlje.

Što se tiče zalijevanje orhideja- ono se obavlja jedanput tjedno i to odstajalom, po mogućnosti što mekšom vodom. Zalijeva se rano ujutro tako da kompost ostane vlažan a voda se ne smije dugo zadržati na listovima kako ne bi došlo do opržotina. Poželjno je u vodu za zalijevanje dodati nekoliko kapi limuna. Višak vode obavezno odlijte iz podloška!

Umjesto uobičajenog zalijevanja, orhideje možemo jedanput tjedno potopiti ili poprskati mlakom vodom u kadi. U vodi ih ostavite 2 do 3 minute kako bi se zemlja dobro natopila. Nakon toga ih izvadite i ostavite da se ocijede, a zatim ih vratite na podložak.

Pošto je orhidejama potrebno osigurati visoku vlažnost zraka nužno je povremeno obaviti i prskanje biljaka finim raspršivačima. Korisno je također na radijatore u vrijeme zimskih dana postaviti plitke posudice s vodom, a sve kako bi se isparavanje pospješilo. U stambenim prostorijama prskanje odnosno zamagljivanje je najbolje obaviti uvečer, kada temperatura u prostoriji pada te se osigurava osvježavajuća vlažnost zraka na duže vrijeme. Pazite da se voda ne zadržava na naborima listova ili na mladim izdancima jer to može prouzročiti truljenje.

Što se tiče gnojidbe orhideja-tijekom cvatnje, ona se obavlja svaka dva do četiri tjedana, i u tu svrhu poželjno je koristiti specijalna gnojiva prilagođena upravo potrebama orhideja. Međutim, kod prihranjivanja morate se pridržavajte propisanih doza iz razloga što su orhideje veoma osjetljive na prekomjernu i nekontroliranu gnojidbu.
U Sjemenarninim agrocentrima možete nabaviti namjenska gnojiva za orhideje te od naših agronoma potražiti korisne savjete za pravilnu gnojidbu orhideja.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.