Hrvatski dragulj na popisu najljepših nacionalnih parkova u Europi

Britanski The Guardian objavio je listu najljepših nacionalnih parkova u Europi, a među njima se našao i jedan hrvatski dragulj.

Nude izuzetan krajolik, rijetke divlje životinje i spektakularne staze, ove skrivene nacionalne parkove vrijedi potražiti, piše Guardian, dodajući kako se u njihovoj ljepoti može uživati bez velikih gužvi posjetitelja.

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Španjolska

Postoji divlji i prekrasan vodeni svijet u sjeveroistočnom kutu Španjolske. Nacionalni park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici u središnjim Pirinejima, sjeverno od Lleide, sadrži više od 200 jezera napajanih topljenjem snijega i leda, ali ima i rijeke i potoke, klance, vodopade i močvare, napisali su.

Mercantour, Francuska

Na krajnjem jugoistoku Francuske, između najjužnijih Alpa i Sredozemnog mora, nalazi se nacionalni park Mercantour. Ovaj raznolik krajolik, od gotovo alpskog do obalnog, pruža stanište velikom broju divljih životinja, navode, dodajući kako je to dom za više od 2000 vrsta cvijeća i biljaka u kojem živi čak 200 vrsta ptica te 78 sisavaca, uključujući vukove, svisce i šest vrsta francuskih papkara. Jedna od nezaobilaznih lokacija za posjetitelje je arheološko nalazište Dolina čudesa, kao i jezero Allos, inače najveće prirodno jezero na velikoj nadmorskoj visini u Europi, prenosi Index.hr.

Eifel, Njemačka

Iako je Nacionalni park Eifel na krajnjem zapadu Njemačke osnovan prije 20 godina, trebat će još 10 godina da se 75% zemlje vrati prirodi, objašnjavaju, dodajući kako su se u park vratile divlje životinje, poput divljih mačaka, djetlića, jelena, guštera i šišmiša.

Risnjak, Hrvatska

Planinski, šumoviti Nacionalni park Risnjak dobio je ime po jednom od svojih najrjeđih stanovnika, risu. Obuhvaća masive Risnjaka i Snježnika u sjevernom dijelu Dinarskog gorja i važno je stanište smeđih medvjeda, vukova i divokoza, objašnjavaju, navodeći kako je Risnjak dom tetrijeba i male sove, ali i čak 89 vrsta leptira te divljih orhideja.

Posjetitelji mogu prošetati do izvora rijeke Kupe, jarko tirkiznog bazena, preko Čudesne doline leptira. Slijedite poučnu stazu Leska da biste saznali više o parku ili se popnite na 11 vrhova. Risnjak je najviši s 1528 metara, a odmah iza njega Snježnik s 1506 metara. Panoramski pogledi pružaju se preko cijele Istre, pa sve do Julijskih Alpa u Sloveniji, pišu, pojašnjavajući kako u parku živi još samo 60-ak ljudi.

Peneda-Gerês, Portugal

Ovo je inače jedini nacionalni park u Portugalu, a nalazi se na sjeverozapadu zemlje, blizu granice sa Španjolskom.

Dom je endemskih vrsta kao što je daždevnjak sa zlatnim prugama i ugroženih vrsta, poput iberskog vuka i iberskih divljih koza. Postoji oko 15 pješačkih staza od nekoliko kilometara. Svaka staza završava u selu, a u parku živi oko 9.000 ljudi, objasnili su.

 

Četiri hrvatske plaže na listi najboljih u Europi

(www.jabuka.tv | Foto: Boris Scitar/PIXSELL)

1 komentar

  • Uvik se Englezi imaju misati u Hrvatsku ili u hrvatske stvari. Uvik bili i ostali alergicni podmukli Anti-katolici i anti-Hrvati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.