Mjeri, crtaj, gradi: Na Građevinskom fakultetu održano zanimljivo natjecanje za srednjoškolce

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, Međunarodna udruga
studenata građevinarstva IACES LC Mostar i Studentski zbor organizirali su i ove godine natjecanje za učenike srednjih škola.

Tradicionalno Natjecanje u modeliranju mostova je prošle godine preraslo u natjecanje „Mjeri, crtaj, gradi!“ kako bi se obuhvatila sva tri studija koje fakultet nudi.

Natjecanje je započelo u amfiteatru gdje su natjecateljima upućene riječi dobrodošlice, te predstavljen Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i samo natjecanje.

Dekanica prof. dr. sc Maja Prskalo je pozdravila goste i predstavila Fakultet. Katarina Šimunović, predsjednica Studentskog zbora FGAG prezentirala je Studentski zbor, a predsjednica udruge IACES LC Mostar, Maris Gardavski, je predstavila udrugu i objasnila pravila natjecanja.

Natjecanje se odvijalo kroz tri zadatka. Zadatak iz geodezije se temeljio na određivanju površine katastarske čestice, zadatak iz arhitekture je zahtjevao izradu makete funkcionalnog prostora prema uputama, a zadatak iz građevinarstva zahtjevao je izradu rezervoara za vodu određene zapremine od štapića.

Svoje znanje i vještine su pokazali učenici iz devet škola:

 • Gimnazija Ljubuški (dva tima),
 • Srednja Građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar (dva tima),
 • Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk  (tri tima),
 • Srednja škola „Kupres“ (jedan tim),
 • Srednja strukovna škola Fojnica u Kiseljaku (jedan tim),
 • Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak (tri tima),
 • Gimnazija fra Grge Martića, Mostar (dva tima),

Ovogodišnje natecanje je bilo najbrojnije do sada, a učenici su kazali kako im je bilo jako zanimljivo te da su stekli nova iskustva i pobliže upoznali studije na fakultetu.

Na samom kraju slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Nagrade za prva tri mjesta osvojili su:

 • Srednja škola dr.fra Slavka Barbarića u Čitluku ( Elen Karačić, Petra Miletić i Lana Pehar)
 • Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar (Maja Golemac, David Orel i Milan Papić)
 • Gimnazija Ljubuški (Drago Mišetić, Maria Mišetić i Maria Buntić)

Partneri natjecanja bili su Keš d.o.o., Voda Leda , Geospektar d.o.o, Pekara Suncokret, Union foods d.o.o Međugorje, Duga Tehna, Modra stijena, EuroCompany99, Elektroprivreda HZHB.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

 • Jadni ti smo mi svi kad vidiš tko će sutra projektirat gradnju i to još u području čestih zemljotresa

 • Treba zatvoriti Sveučilište , profesori koji su završili fakultet do 96 znaju sve poslije kupi ,plati , pogotovo mlada generacija pojma oni nemaju ,veze ,guranje itd ,Rektor Tomic mafijas zajedno s podanicima prorektorima ,dekanima trosi ,kupuje sve i svastq a ovamo jadni profesori prezivljavaju od prvog do prvog mjeseca ,imaju najbijednije place u čitavoj regiji 💚😆 pogotovo oni koji nisu partijasi HDZ,nepravda …samo veza ,interes , fakultet danas nije mjerilo inteligencije i uspjeha to je nekad bilo prije ,sad je sve degradirano…iskreni pozz

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.