AgroKutak: Božićna zvijezda

Božićna zvijezda

Simbol neograničenog povjerenja prema dragim osobama i bližnjima – božićna zvijezda, biljka je koja zaslužuje puno pažnje u vrijeme blagdana. Ima sitne žute cvjetiće okružene pricvjetnim listovima crvene boje.

U Meksiku je cijenjena kao sveta biljka i koristila se za dekoraciju hramova  za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U kršćanskoj religiji, od 17. stoljeća, božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne praznike i Kristovo rođenje. U Americi se božićna zvijezda masovno kupuje i poklanja za Božić i na Dan zahvalnosti.

U svojem prirodnom staništu može narasti i do tri metrau visinu dok kod nas naraste, ovisno o sorti, od 40 do 70 centimetara.

Želite li uzgajati božićnu zvijezdu i njoj uživati duže i nakon blagdana treba pripaziti na puno sitnica. Biljka ne podnosi temperature niže od 15°C pa je zato vrlo bitno da na putu od trgovine do doma ne bude na hladnome. Također se ne preporuča kupovati je na mjestima gdje se drži vani već u zatvorenim cvjećarnama. Zbog niske temperature kojoj je izložena vani, nerijetko splasne par sati nakon unošenja u topli dom.

Najbolja temperatura za održavanje je 20°C, a vrlo je važno da bude na izvoru svjetla, ali ne i direktno na suncu jer ne podnosi jaku svjetlost. Zemlja mora biti dobro pognojena, a zahtijeva i dosta vlage pa ju je potrebno prskati svaki dan, ali samo zeleni dio biljke. Ako su listovi žuti, otpadaju i suše se, biljci vrlo vjerojatno ne odgovara temperatura u prostoriji, zrak ili mjesto. Ukoliko cijela klone vrlo vjerojatno je problem u propuhu te joj treba pronaći novo mjesto.

->> Pročitajte još: Kako produljiti vijek božićnoj zvijezdi?

Pri rukovanju sa božićnom zvijezdom treba biti oprezan. Naime, kao i sve mlječike i ova biljka obiluje mliječnim sokom koji je vrlo otrovan, pa se preporučuje nošenje rukavica pri orezivanju Božićne zvijezde, a ukoliko mliječni sok dođe u dodir s kožom odmah ga treba isprati hladnom vodom kako ne bi došlo do iritacije kože.

Inače za Božićnu zvijezdu se veže mnoštvo legendi:

Prema jednoj legendi, svoju ljepotu duguje Asteškoj boginji kojoj je zbog nesretne ljubavi puklo srce, a iz kapljica krvi izrastao cvijet crvene boje.

Prema drugoj legendi, nastala je iz molitve dvoje siromašne djece Marije i Pabla koji nisu mogli kupiti dar malome Isusu. Umjesto dara, na Badnjak su na putu u crkvu, ubrali buket poljskog cvijeća sa zelenim listovima. U trenutku dok su biljke stavljali oko jaslica, zeleni listovi su se pretvorili u sjajne crvene latice.

Bilo kako bilo, Božićna zvijezda je danas neizostavna ukrasna biljka za božićne i novogodišnje blagdane.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.