Kako produljiti vijek božićnoj zvijezdi?

Uz božićno drvce i božićna je zvijezda gotovo neizostavan blagdanski ukras u našim domovima. Iako u svom staništu, a porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i središnje Amerike, naraste i do tri metra visine, kultivari koji se kod nas mogu nabaviti ne narastu više od 45 cm i prilagođeni su uzgoju u stanovima i kućama.

Zalijevajte odozdo

Njezini prekrasni listovi, za koje mnogi pogrešno misle da su cvjetovi, mogu biti crveni, bijeli i ružičasti. Iako raskošna i lijepa, mnogima koji je nabavljaju baš u vrijeme blagdana često vrlo brzo uvene. Kako je njegovati i održavati, savjetuje Ilko Dominiković, dipl. ing. agronomije, Vrtni centar Kalia.

– Božićna zvijezda voli humusnu zemlju s malo pijeska. Iako traži dosta svjetla, ne ostavljajte je na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer joj može oštetiti listove. Idealna je temperatura za uzgoj 18 do 20 Celzijevih stupnjeva. Budući da se u većini centara biljka zalijeva odozdo, preporučuje se da je i vi zalijevate preko podloška. Ako se zalijeva odozgo, hranjive se tvari talože na korijen i biljka trune. Napunite podložak svaka tri do četiri dana vodom i bacite ono što biljka nije upila u 30 minuta – savjetuje agronom. Biljku napadaju i bolesti, piše Večernji list.

Među bolestima koje napadaju božićnu zvijezdu najpoznatije su trulež prizemnog dijela biljke i siva plijesan. Biljci oboljeloj od truleži izdanci odjednom venu, a stabljika pocrni. Ako se zvijezda izvadi iz posude, vidjet će se truli korijenov sustav. Da bi se to izbjeglo, pazite na vlagu u zemlji i ne prihranjujte previše. Siva plijesan manifestira se kao bijela ili siva nakupina na listovima koju uzrokuje previše vlage u zraku. Ako to primijetite, najprije uklonite sve zaražene listove, a zalijevanjem preko podloška omogućite biljci da se osuši. Želite li ukloniti oštećene i starije listove, trebate odrezati peteljku lista 2 cm od izbojka. Ostatak peteljke se sam osuši i otpadne, a na tom se mjestu stvara pravo tkivo i nema opasnosti od ulaska štetnih organizama. Sok u biljci jako je otrovan pa, kad je režete, na ruke stavite rukavice jer nadražuje kožu – napominje agronom.

Razlog temperatura

Da biste božićnu zvijezdu sačuvali, preporučena sobna temperatura ne bi trebala biti viša od 18ºC i to je najčešći uzrok što ona brzo propada.

– Da bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu brakteje i supstrat se potpuno osuši, izdanke treba prikratiti na 10 cm visine. Premjestite je na hladnije mjesto (12-15C), gdje ostaje do 8 tjedana. Nakon toga se presađuje u 2-5 cm veću posudu gdje ponovno počinje rasti. Ako izdanci rastu prebrzo, treba ih prikraćivati sve do kolovoza. Do listopada biljka se smije izlagati svjetlosti samo 10 sati dnevno, stoga se preko biljke stavlja tamno platno, posuda ili neki drugi tamni materijal koji ne propušta svjetlost.

->> Pročitajte više o božićnoj zvijezdi

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.