Održan Okrugli stol DPUmH-a: Društvo je pozitivna pojava

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine u četvrtak je organiziralo Okrugli stol u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, na kojem je obilježilo drugu godišnjicu postojanja te se osvrnulo na protekle dvije godine djelovanja.

Predsjedateljicom Okrugloga stola bila je Tatjana Mićević-Đurić, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine, a uz nju su – ispred institucija s kojima je Društvo surađivalo – sudjelovali panelisti Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača, Dalibor Nikolić, akademski kipar koji je sudjelovao ispred DHLU-a, Josip Mijić, akademski slikar koji je nazočio u ime Franjevačke galerije Široki Brijeg te Milan Sitarski, ispred Udruge “Krug” u Mostaru.

Za Okruglim stolom raspravljalo se o djelovanju, rezultatima, svrsi i ciljevima postojanja DPUmH-a, a svi panelisti govorili su o Društvu iz perspektive vlastitih suradnji s tim udruženjem ili njegovim članovima. Istaknut je veliki značaj i doprinos, a prije svega potencijali koje DPUmH ima za djelovanje u ovoj sredini, naročito u domeni kritičkoga odnosa prema likovnim umjetnostima, a zatim i u domeni zaštite kulturne baštine, stvaranja kritičke svijesti i odnosa prema vlastitom nasljeđu itd.

Ovom prigodom predstavljen je i prvi Godišnjak Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

”Izdavanje ovih priručnika, ali i sudjelovanje u organizaciji nekoliko važnih izložbi koje su se dogodile u Mostaru, jesu ono na što smo najviše ponosni u proteklim dvjema godinama. Imali smo i dvije javne rasprave za koje mislim da su pravi način djelovanja našega Društva, prva je bila posvećena spomeniku Marka Marulića na Rondou, a druga ranokršćanskim lokalitetima na području grada Mostara”, istaknula je Tatjana Mićević Đurić, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

Društvo trenutno radi na projektu “(Re)konstrukcija i destrukcija:(odnos prema kulturno-povijesnom nasljeđu Mostara 1995. – 2015.),” koji bi trebao završiti izložbom u veljači ili ožujku 2017. godine.

”Ranije smo reagirali na ono što se radi u prostoru i to je jedan od važnih zadataka naše struke i našega Društva i nadam se da ćemo biti još aktivniji po tom pitanju. U tom smjeru ide i ova izložba kojom ćemo pokazati stanje nasljeđa danas, odnosno ono što se dogodilo s nasljeđem od Daytona do danas, u posljednjih 20 godina, jer je to ono što je zabrinjavajuće”, istaknula je Mićević Đurić.

Kao jedan od vodećih problema s kojima se suočavaju u svom radu, ističu nepostojanje zakona i institucija koje bi se bavile nasljeđem i prostornim planiranjem.

”Stanje u cijeloj državi jako je teško, razlog tomu je nepostojanje zakona. Zaštita spomenika je na razini županija, što u praksi ima jako teške posljedice po nasljeđe, jednako kao i za prostorno planiranje, jer ta dva segmenta ne mogu se odvojiti jedan od drugoga. Znači, nemamo zakon pa shodno tomu ni institucije koje bi se bavile time. Prije rata smo imali legislative i institucije, ali nije bilo kadrova”, zaključila je predsjednica ovoga Društva.

Svi nazočni poslije Okrugloga stola vrijeme su proveli u ugodnom druženju uz prigodni domjenak.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.