Maloljetnici i pirotehnika: “Malo je potrebno da se nešto dogodi”

Prosinac nam uvijek donosi božićno raspoloženje i prva asocijacija na dvanaesti mjesec za većinu je bor, okićeni grad, zornice, advent te miris kolačića.

U Hercegovini predbožićno raspoloženje sa sobom donosi i jedan poseban zvuk; glasno, za mnoge uznemirujuće pucanje petardi i ostalih pirotehničkih sredstava. Iako se Nova godina u cijelom svijetu dočekuje uz raskošne vatromete, malo gdje se, kao kod nas u Hercegovini, pirotehnička sredstva prodaju i “pucaju” i prije početka prosinca.

Iako postoje zakoni o korištenju pirotehničkih naprava (Novčane kazne od 100 do 1.200 KM za upotrebu pirotehnike) oni na području zapadne Hercegovine kao da i ne vrijede. Pirotehnička se sredstva prodaju maloljetnicima, već za 5 KM može se kupiti sasvim pristojna zaliha, a djeca ih često kupuju i bez znanja roditelja.

Poseban problem petarde predstavljaju dok još traje nastava, a djeca ih nose u školu. U školama su stoga čitana upozorenja o opasnosti uporabe pirotehničkih sredstava te o zabrani njihova unošenja u područje škole.

Kako Jabuka.tv neslužbeno doznaje, u nekim razredima Druge osnovne škole u Širokom Brijegu čak se nasumično i nenajavljeno pregledavaju ruksaci nekih učenika kako bi se utvrdilo nose li sa sobom pirotehnička sredstva. Dio roditelja podržava takve mjere jer im je sigurnost djece na prvom mjestu, a najviše od svega brine ih laka dostupnost pirotehničkih sredstava više kategorije, zbog čega su se obratili i portalu Jabuka.tv.

O ozljedama koje nastaju i koje mogu nastati kod maloljetnika razgovarali smo s prim. dr. Srećkom Miličevićem, specijalistom obiteljske medicine, koji u Domu zdravlja Široki Brijeg radi 30 godina, od čega 20 u Hitnoj pomoći. Tijekom rada susreo se s brojnim ozljedama od pirotehničkih sredstava.

“Svake godine pred božićne i novogodišnje blagdane, odnosno kad se počnu prodavati pirotehnička sredstva, dogode se i odgovarajuće ozljede, a ozlijeđeni se, naravno, prvo jave u službu hitne medicinske pomoći, gdje budu zbrinuti, a – ako treba – budu upućeni na daljnji specijalistički tretman. Obično to bude kod kirurga, ali može čak biti i kod okulista jer budu česte i ozljede oka, kao i opekline, a u tom slučaju ozljeđeni se upućuju kod dermatologa”, izjavio je za portal Jabuka.tv dr. Miličević.

Dodaje kako MUP i djelatnici PU Široki Brijeg, kao i prosvjetni djelatnici, apeliraju građanima, kao i učenicima, da ne koriste pirotehnička sredstva, a ukoliko ih već koriste da budu oprezni pri rukovanju jer nezgode i ozljede se ipak događaju.

“Ozljede su uglavnom lakše, i to uglavnom ozljede šake i prstiju u vidu nagnječenja, pržotina, opeklina lica, očiju te drugih dijelova tijela, grudnoga koša i noga. Srećom, u pitanju uglavnom budu lakše ozljede i pacijenti budu zbrinuti na odjelu Hitne medicinske pomoći. Rekao bih da u oko 60 ili 70 posto ozljeda u pitanju budu lakše ozljede. Kod težih ozljeda može doći čak i do amputacije. Već sam govorio o ozljedama oka, gdje je moguće da dođe do poremećaja vida. Opekline mogu biti prvoga, drugoga ili čak trećega stupnja”, objašnjava dr. Miličević.

“Djeca koja dolaze s ozljedama uglavnom su školske dobi, mada ima i mlađih, koji dođu u pratnji roditelja. Oni obično uzmu ta sredstva od starije braće i sestara te se nehotice dogodi nezgoda. Malo treba da se nešto dogodi”, zaključio je prim. dr. Srećko Miličević za portal Jabuka.tv.

Još jednom apeliramo na sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima. Neodgovorno ponašanje roditelja je “zabavno i smiješno” sve dok se ne dogodi nezgoda. Gubitak prstiju, oštećenje vida ili sluha nije vrijedno jednoga pucnja petarde tjedan dana prije Božića…

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: