Najavljene istrage: Gubitke prikazuju kao dobit da bi ostali na čelu javnog poduzeća

Kako bi očuvali svoja lukrativna radna mjesta i pozicije, pojedini čelnici javnih poduzeća te članovi upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća namjerno “friziraju” godišnja izvješća o njihovoj stvarnoj dobiti tako što financijske gubitke na kraju izvještajne godine prikazuju kao dobitak, stvarajući pri tome ogromnu štetu ne samo tom poduzeću i svojim radnicima već i javnim proračunima, piše Večernji list BiH.

Ako je suditi prema stavkama koje se navode u izvješću Ministarstva sigurnosti BiH pod nazivom “Informacija o stanju sigurnosti BiH u 2016.” i o kojem će pred kraj listopada ove godine raspravljati Zastupnički dom Parlamentarne skupština BiH, problem prikazivanja lažnih financijskih izvješća u javnim poduzećima je detektiran i trebale bi zbog toga uslijediti i prve tužbe.

Istina, u tom izvješću Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine ova je tema u odnosu na neke druge malo šturije obrađena, ali se prvi put spominje kako pojedini direktori javnih poduzeća i cijela uprava svjesno lažno prikrivaju stvarne gubitke samo kako bi se održali što dulje na dobro plaćenom položaju, bez obzira na to što radnici pojedinih takvih poduzeća javno upozoravaju kako stvari jednostavno nisu takve kakvima se prikazuju.

S druge strane, sigurnosne službe primijetile su još jedan, također s pravne strane, inkriminirani trend, a to je da čelnici javnih poduzeća koja bilježe financijsku dobit tu istu dobit u svojim godišnjim izvješćima znatno reduciraju kako bi platili manja državna davanja koja prema zakonu moraju uplatiti.

Oni u svojim knjigovodstvenim godišnjim izvješćima na sve načine pokušavaju umanjiti financijsku dobit kako bi što manje iznose uplaćivali u javni proračun po obvezama koje prema zakonu moraju ispuniti, a tu dobit nastoje zadržati unutar tvrtke.

Stoga nije čudno što profitabilna javna poduzeća raznim sumnjivim natječajima, sponzorstvima…, jednostavno “operu” ogromne količine novca, sve u cilju kako bi lažno prikazali svoje rashode od stvarnih.

To se radi tako da izdvajanja za takve stvari prikažu višestrukima u odnosu na ono što je realno uplaćeno.

U izvješću Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine navodi se podatak kako “istodobno ostvarenu dobiti neracionalno troši uprava, odnosno ona se “podjeli” među sudionicima te kriminalne radnje”.

U spomenutom izvješću ne spominje se konkretno ni jedna osoba ili javno poduzeće koje se tereti za takve nezakonite radnje, osim što se naglašava kako je taj trend gospodarskog kriminala u stalno porastu i da će zbog toga biti poduzete određene istražne radnje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.