HDZ 1990 i dalje ostaje u HNS-u, ali na izbore iduće godine planiraju samostalno

Iako su proteklih mjeseci određeni županijski odbori HDZ-a 1990. najavljivali izlazak iz Hrvatskog narodnog sabora, to se na jučerašnjoj sjednici Središnjeg odbora te stranke održanoj na Kupresu nije dogodilo.

Naime, o izlasku iz Hrvatskog narodnog sabora nije se ni raspravljalo te je samim time ova stranka ostala dio krovne institucije Hrvata u BiH, piše Večernji list BiH.

Međutim, iz zaključaka koji su u petak usvojeni nazire se smjer kojim ta stranka planira djelovati u idućem razdoblju, odnosno njezin samostalni izlazak na parlamentarne izbore 2018. godine.

Naime, u svom prvom zaključku navode nezadovoljstvo aktualnim strukturama vlasti te ih okrivljuju za demografski izdisaj hrvatskog naroda u BiH i smatraju da nisu spremni odgovoriti situaciji u kojoj se ovaj narod nalazi.

Nisu zadovoljni ni dinamikom kojom Bosna i Hercegovina ide prema Europskoj uniji.

– Stoga HDZ 1990. ima odgovornost, u duhu pluralizma, ponuditi alternativu lošoj politici koja je na djelu – navode u jednom od zaključaka.

Iz ostalih zaključaka može se iščitati kako pripreme za samostalan izlazak na izbore počinju već ovih dana.

– HDZ 1990. ima odgovornost vraćanja povjerenja i vjere u politiku, političke procese i osobe koje će uime naroda provoditi politike na temelju znanja, struke, programa na osnovi moderne političke kulture polaganja računa narodu za učinjeno.

Središnji odbor HDZ-a 1990. zadužuje operativna i organizacijska stranačka tijela za intenzivan rad na terenu i pripreme za opće izbore 2018. – stoji u jednom od zaključaka usvojenih jučer.

Također, zadužuje se Predsjedništvo HDZ-a 1990. u sljedećih 60 dana obići sve županijske i regionalne organizacije u cilju analize stanja na terenu i davanja potpore jačanju HDZ-a 1990.

Dio jučerašnje sjednice, sudeći prema zaključcima, prošao je u iznošenju nezadovoljstva vladajućim strukturama. Središnji odbor ove stranke donio je i svoj stav o Izbornom zakonu.

– HDZ 1990. zalaže se za ubrzani proces izmjene Izbornog zakona, koji će hrvatskom narodu jamčiti punu političku ravnopravnost i mogućnost izbora legitimnih predstavnika na svim razinama i na svim prostorima BiH, kako u FBiH tako i RS-u, od izaslanika u Domu odnosno Vijeću naroda, sve do pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Također, novi Izborni zakon mora posjedovati mehanizam zaštite pravičnosti izbora kako bi predstavnike birali birači, a ne birački odbori – navode iz HDZ-a 1990. Iz te stranke su još jednom ponovili nezadovoljstvo načinima zapošljavanja, za koja smatraju da su stranačka.

Kada je riječ o pravosuđu BiH, iz HDZ-a 1990. smatraju da je ono jedan od najvećih problema ove države.

Pravosuđe BiH je rak-rana bosanskohercegovačkog društva, što se posebno reflektira na hrvatski narod.

Dok se braniteljima HVO-a sudi po zakonu iz 2003., sudski postupci za pripadnike drugih naroda vode se sukladno zakonu SFRJ koji ne priznaje tezu “udruženi zločinački pothvat” – naveli su u jednom od svojih zaključaka članovi Središnjeg odbora HDZ-a 1990. te naglasili kako traže pravedan i identičan pristup te zaustavljanje pravnog progona hrvatskog naroda montiranim procesima koji su intenzivirani.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Vise ste dosadili ne znajuci kuda cete, daj odlucite se vise na koju stranu idete ili sutite zauvjek
    Svejedno je to borba za vase guzice ne za narod
    Odjebite svi političari

  • Ove ljigavce treba šutniti nogom u guzicu i istjerati iz HNS-ra.Oni svakako tu ne pripadaju,nego su odvagnuli da će ovako bolje proći na izborima i potrčati sa svojih 5-6 procenata nakon izbora bošnjačkim strankama u zagrljaj u Sarajevo i preuzeti legitimitet zastupanja onih koji će osvojiti 70 posto glasova na izborima…Govnari koji samo gledaju sebe i svoje interese tko i ovi do sada…Hrvatski narod,branitelji,umirovljenici,studenti,opstojnost hrvata ovim je na zadnjem mjestu…Samo položaj,funkcija i njihova materijalna korist koja ide uz političke funkcije..

  • Iko je izvorni HDZ-ovac,27 godina priče o opstojnosti ,a u međuvremenu se taj ljubljeni rvacki narod podjeli na dvoje, na plemstvo i kmetove.Stara krmad su već toliko dugo sa četeri noge u koritu,da ova mlada moraju smisliti bilo koji način da koritu pristupe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.