Nove pravne pretpostavke za dodjelu stanova u FBiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak je na sjednici prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

S obzirom na to da je ostao određeni broj neriješenih stanova kojima uglavnom raspolažu općine neophodno je bilo stvoriti pravne pretpostavke da se višak stanova dodjeli i otkupi te na taj način zadovolje preostale kategorije građana koji nisu riješili stambeno pitanje, rekao je za Fenu federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić nakon odobravanja nacrta.

Izmjenama se, kako ističe, regulira pitanje koje nije regulirano u važećem Zakonu, a to je pitanje „raspolaganja sa stanovima ako davatelj stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku“.

Željko Nedić (Foto: Fena)

U tom slučaju stan se stavlja na raspolaganje općini na čijem se teritoriju nalazi.

Članom 2. regulirana je pravna situacija kada davatelj stana na korištenje raspolaže viškom stanova koji nisu dodijeljeni svojim radnicima iz razloga starosti stana, nezainteresiranosti za ulaganja u stan i sl. da se omogući svim osobama da putem javnog natječaja mogu steći pravo na dodjelu stanova na korištenje. Razrješenje navedene pravne situacije zatražila je svojom inicijativom Općina Zavidovići i ista je potpunosti osnovana, kazao je Nedić.

Cijene novogradnje u Hercegovini i do 3.800 KM po kvadratu

(Fena | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.