Uvodi se neradna nedjelja u FBiH?

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog zakona o unutarnjoj trgovini u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta izjavio da ovaj propis, koji je u formi nacrta, uvodi neradnu nedjelju kao pravilo u radu prodajnih objekata.

Također, definirali smo radno vrijeme prodajnih objekata, ali i neke izuzetke. Regulirali smo pitanje formiranja i isticanja cijena, istaknuo je Hasičević.

Pri izradi tekst zakona s Udruženjem potrošača, sindikatima i poslodavcima uspjela se napraviti sinergija te je formirana dobra ekipa s kojom će se moći odgovoriti svim budućim izazovima koje tržište nosi.

Naime, u praksi su se događala različita rješenja po pitanju određivanja i rasporeda radnog vremena kada je u pitanju rad nedjeljom, a koje su donosili svojim uredbama županije, gradovi i općine.

Neradna nedjelja uskoro na dnevnom redu u FBiH

Na taj način došlo je do različitog tretiranja rada nedjeljom i kompliciralo je poslovanje trgovačkim društvima koji posluje na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Važeći Zakon o unutarnjoj trgovini ne prepoznaje neradnu nedjelju kao pravilo u radu prodajnih objekata.

Tako je navedeni novi zakon propisuje da „radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati tjedno, da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika, te da Vlada FBIH ili nadležno ministarstvo rada i socijalne politike svojom odlukom ili uredbom određuje koji su praznici neradni u FBiH, te se odlukom može odrediti koji su prodajni objekti dužni raditi u vrijeme praznika“.

Novine koje donosi zakon o unutarnjoj trgovini su: preciznije se objašnjava pojam trgovca i trgovinske djelatnosti, kao i ostali subjekti koji pod određenim uvjetima mogu obavljati trgovinsku djelatnost (fizička lica, udruženja građana, poljoprivrednici), propisuje se radno vrijeme prodajnih objekata i dodatno se uređuje postupanja i obaveze trgovaca u obavljanju trgovačke djelatnosti.

Radnici iz cijele BiH traže da se nedjelja proglasi neradnom

Također, zakon uređuje na potpuniji način pitanja koja su od značaja za potrošače kao što je odobravanje popusta ili prodaja sa sniženom cijenom.

Zakonom je detaljno uređena internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće sudjelovanje u ukupnom maloprodajnom prometu. Razvojem internet prodaje javljaju se i određene devijacije uslijed pravno neuređenog stanja u području elektronskog poslovanja u Federaciji BiH i nepreciznih zakonskih rješenja kojima je u minimalnoj mjeri ova oblast regulirana, pa je bilo neophodno predvidjeti adekvatne mehanizme kojima će se to ponašanje sankcionirati.

Stupanjem na snagu ovog zakona Vlada će osnovati i Savjet za razvoj trgovine Federacije BiH kao savjetodavno tijelo za potrebe unapređenja razvoja trgovine u Federaciji.

(Fena | Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)

6 komentara

  • Tako je komentari iznad i benzinske i pekare …sve zatvoriti ,nedjelja je i ljudima koji rade u drugim sektorima ne samo trgovine .
    I bez ljekarne se nedjeljom može a kamo li kave,benzina,klađenja i koje kakvih jela i pića.

  • Pekare kruha i peciva netrebaju biti otvorene to govorim iz 52 god. Iskustva u zemlji gdje živim.što se tiče Apoteka uvjek jedna mora biti dežurna po rasporedu za godinu . Benzinska isto mora jedna biti otvorena negdje na centru zbog putnika kojih uvjek ima isto i restoran .neradi 1 osoba svaku nedilju nego se izmjenjuju . Pitam se šta ima ljepše nego kod kuće popiti kavu ili ktome fini komadić kolača što sam sama napravila sa svojom obitelji ljudi dragi dozovite se pameti

  • Da li neko razmišlja da je studentima puno lakše živjeti kad mogu raditi vikendom i da im se tako pruža mogućnost da rade van kafića/ kladionica; da među nama ima i onih kojima je lakše kad umjesto nedjelje imaju jedan slobodan dan između ponedjeljka i petka (npr briga o djeci) a isto tako da ima i samaca kojima je prijatnije raditi onda kad je većina s partnerom/djecom? I zašto nedjeljom da moramo razmišljati gdje da kupimo svježe pecivo? Jedno je zatvoriti velike objekte, nedjeljom ili bilo kojim drugim danom, ali nešto potpuno drugo npr primorati ženu da pređe pola grada kako bi kupila tampone.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.