Izaberite cvijeće: 5 balkonskih ljepotica koje (ne)vole sunce

Balkon sa cvijećem najljepši je ukras domova, ukućani će uživati u njemu, ali i prolaznici kojima će pogled sigurno zastati na lijepom cvijeću kojemu će se diviti. Svaki balkon voli cvjetnu rapsodiju, ali prije nego ga počnete saditi treba znati koje cvijeće uopće paše vašem balkonu.

Naime, jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cvijeća je na kojoj se strani svijeta nalazi balkon. Ako je on na jugu izaberite bilje koje voli sunčevu svjetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu bilje koje voli sjenu.

Ako na vašem balkonu prevladava sunce izaberite slijedeće biljke:

1. Petunija
Ako želite da vaše petunije budu bogate cvjetovima jednom tjedno prihranjujte ih tekućim gnojivom za petunije bogatim željezom. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni te im redovno treba kidati cvjetove koji su se osušili što im povećava cvjetanje.

2. Pelargonija
Dve su osnovne grupe, puzavice i grmolike pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i, kao što im ime kaže, rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine 90 centimetara. Ima ih raznim bojama, a cvjetovi su jednoredni ili višeredni.

3. Pustinjska ruža
Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prijevodu znači debeli – ogroman. Cvijeta u  prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cvijeta svjetlija. Biljku nije potrebno gnojiti niti joj davati prihranu, a ukoliko joj odlučite i dati neka to bude rijetko i to samo tijekom ljetnih mjeseci.

4. Ivančica (margarita)
Višegodišnja je biljka, grmolikog oblika s malim cvjetovima, ne većim od pet centimetara, bijelih latica koje omeđuju žuto središte, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obje strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cvijeta.

5. Verbena

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj boji te u plavoj , ljubičastoj, žutoj te bijeloj boji sa zelenim tvrđim nareckanim listićima, koje mogu na dodir ruke ostaviti lagano peckanje. Postoji grmolika verbena te puzava. Naraste do 30 centimetara visine i sadi se na razmak od 20 do 25 centimetara.

Ako na vašem balkonu prevladava sjena izaberite slijedeće biljke:

1. Fuksija
Uz pelargoniju i petuniju, fuksija je najčešća biljka na balkonima. Svakih 14 dana treba je dohranjivati zalijevanjem otopinom gnojiva. Cvjetići fuksije su vrlo nježni i osjetljivi pa zato biljku u cvatu nije dobro okretati i pomicati.

2. Vodenika
Postoji mnogo hidrida, a svi imaju sukulentne stabljike i plosnate cvjetove sa po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bijela, roza, narančasta, razne nijanse crvene, ljubičaste te prošarane. Tijekom intenzivnog rasta (svibanj-rujan) svakih petnaest dana prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice.

3. Lobelija
Lobelija je malena, jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta, sitnih cvjetova i listova. Jednostavni ili ispunjeni cvjetići dolaze u nijansama od indigoplave, purpurnoplave, ljubičaste do bijele, često s bijelim ili žutim ‘okom’ u sredini cvijeta.

4. Bršljan
Cvjetovi su bijedozelene boje. Plod su tamnoplave bobice promjera šest do osam centimetara. Bršljan može doživjeti i do nekoliko stotina godina starosti. U prošlim je vremenima bršljan bio simbolom plodnosti i besmrtnosti. Razlog tome vjerojatno je činjenica što je iznimno otporan i ostaje zelen tijekom cijele godine.

5. Begonija
Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća, i cvjetne begonije. Sve begonije imaju osjetljive, vodenaste listove, metalnog sjaja. Begonije traže obilno zalijevanje, pri čemu treba izbjegavati prskanje lišća, a ni vlažan im zrak ne prija, piše Zadovoljna.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.