Uzgoj kukuruza šećerca iz presadnica

Posljednjih godina kukuruz šećerac postaje sve zanimljiviji domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji u ishrani koriste kuhano zrno ili klip. Razlog tome može biti jednostavnost njegova uzgoja ili, pak činjenica da kuhani klipovi šećerca predstavljaju zdravu i ukusnu namirnicu.

Iako se bez problema može uzgajati na većim površinama posebno je zanimljiv za vrtni uzgoj gdje nižim kulturama koristi i kao zaštita od vjetra. S obzirom na rasprostranjenost, šećerac može dobro uspijevati i u brdsko-planinskom području jer od nicanja do tehnološke zrelosti prođe obično 70 – 85 dana. Iako nema posebnih zahtjeva prema tlu, za uzgoj je ipak potrebno odabrati plodno i osunčano tlo. Šećerac je slabo otporan na sušu, pa se obavezno mora navodnjavati kada nema padalina.

Najbolje je sijati u više navrata, od travnja pa sve do polovice srpnja, a sadnja presadnica obavlja se od početka svibnja do kraja srpnja. Međuredni razmak koji se uzima prilikom sadnje i sjetve je 70 cm, dok  razmak u redu iznosi 15 – 20 cm. Za gnojidbu je najbolje koristiti organska peletirana gnojiva, Biorex ili Frutorto.

Optimalno vrijeme berbe šećerca je tri tjedna nakon svilanja i traje nekoliko dana. Najbolji trenutak je kada se svila osuši na klipu i na lagan pritisak noktom iz njega još curi mlijeko. Berbu je poželjno obaviti pri nižim temperaturama, odnosno rano ujutro ili u večernjim satima.Kukuruz je potrebno što brže uskladištiti ili se potapa u hladnu vodu kako bi se spriječilo isušivanje zrna na klipu kukuruza. Ovako rashlađen kukuruz može se čuvati u frižideru 3 do 5 dana.

Deklarirano sjeme i presadnice kukuruza šećerca potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.


(www.jabuka.tv)