Kako na jednostavan način zaštititi ruže i balkonsko cvijeće

Ruže ali i različito balkonsko cvijeće, posebno petunije, surfinije i pelargonije, su kao malo koje vrsta ukrasnog bilja i cvijeća podložne napadu velikog broja štetnih organizama. U pojedinim godinama proizvođači, ali i hobisti često puta ostaju razočarani izgledom ruža, a pogotovo izgledom balkonskog cvijeća.

Od početka mjeseca lipnja pa sve do kraja ljeta, potrebno je barem dva puta mjesečno provoditi preventivne mjere zaštite ruža i balkonskog cvijeća protiv različitih uzročnika biljnih bolesti kao što su: (pepelnica, hrđa, siva plijesan..), te štetnih kukaca (lisne uši, grinje, različiti kornjaš i dr. štetnici). Ovi štetni organizmi mogu u značajnoj mjeri umanjiti tržnu vrijednost balkonskog cvijeća, a posebno ruže.

Pepelnica i hrđa su najčešće bolesti ruža i balkonskog cvijeća. Posebno su izražene na području Hercegovine , odnosno u suhim i toplim razdobljima s povišenom vlagom zraka. Bolest se vrlo brzo proširi, a na ružama i drugom cvijeću dolazi do uvijanja i sušenja lišća pa biljke brzo gube lijepi dekorativni izgled.

Gotovi pripravci za zaštitu cvijeća, sobnog i ukrasnog bilja i povrća.

Za suzbijanje ovih bolesti danas se koriste namjenski pripravci. Jedan od njih je Green Garden univerzalni fungicid – gotovi fungicidni pripravak za zaštitu cvijeća.

Što se tiče štetnika na ružama i balkonskom cvijeću najveći problem pričinjavaju lisne uši, grinje i gusjenice. Ovi se štetnici moraju suzbijati čim se primijete jer u protivnom se vrlo brzo namnože i u kratko vrijeme unište cijelu biljku. Njihovo suzbijanje obavlja se namjenskim pripravcima. Ono što je bitno naglasiti, danas se mogu nabaviti gotovi insekticidni pripravci namijenjena hobistima i amaterima. Jedan od takvih pripravaka je Green Garden univerzalni insekticid. 

Pripravci za zaštitu ruža i ostalog balkonskog cvijeća potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

 

(www.jabuka.tv)