Proljetna sadnja cvijeća

Sadnja proljetnog odnosno ljetnog cvijeća ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrsti biljke.

Prilikom odabira proljetnog cvijeća, prije svega treba obratiti pažnju na vrijeme cvjetanja, kako bi se izbjegli periodi kada u vrtu nema ništa u cvijetu.
Proljetne vrste cvijeća je najbolje ukomponirati s trajnicama i cvjetajućim grmljem kako bi se postigao neprekidan slijed boja i oblika iz mjeseca u mjesec.

Za rano proljeće najprikladnije su tratinčice, maćuhice, ljubičice ili jaglaci. Tu je svakako i kadifica koja se najčešće sadi na uređenim zelenim površinama u vidu cvjetnih gredica ili velikih cvjetnih površina. Odlikuje je pun cvijet, različitih boja i oblika. Otporna je na različite vremenske uvjete i dugo zadržava cvijet. Pored kadifa, vrtove sve više ukrašavaju begonije, verbene, šeboji, mušketini i petunije.

Za ukrašavanje balkona i terasa sezonsko cvijeće se sadi u saksijama, pri čemu je najpotrebnije odabrati kvalitetan supstrat kako bi se omogućio normalan razvoj presadnica.

Za manje osunčane i polusjenovite položaje odaberite pelargonije koje podnose polusjenu, a koje su posebno pogodne za uzgoj u visećim posudama. Uz pelargonije, neizostavan ukras svih balkona i terasa su svakako i surfinije.

Kako bi sve do jeseni cvijeće ukrašavalo vrtove i okućnice, potrebno je obavljati redovito zalijevati te prihranjivati namjenskim tekućim ili kristaliziranim gnojivima, a posebno ako se radi o uzgoju u saksijama. Osim standardnih gnojiva, u ponudi Sjemenarne možete pronaći i gnojiva u vidu gela koja pružaju dugotrajnija rješenja za njegu biljaka.

Veliki izbor presadnica cvijeća kao i raznih vrsta saksija za vanjske i unutarnje prostore potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)