Jesenska sadnja voćaka

Voćke, ali i sve ostale biljke i grmove je najbolje saditi u jesen. Vrijeme sadnje prvenstveno ovisi o klimatskim prilikama, području gdje se sadi te voćnoj vrsti. Idealno bi bilo da se sadnice posade mjesec dana prije većih minusa i jačih zahlađenja.

 

Zbog toplih jeseni i blagih zima, područje Hercegovine je prikladno za sadnju voćaka kroz cijelu jesen i zimu. Prednosti jesenske sadnje su povoljniji uvjeti za učvršćivanje u tlu, jer se tlo uslijed padalina više slegne, čime zemlja obavije korijen koji se na taj način brže širi i raste. Prije sadnje je najvažnije odabrati zdrav i deklariran sadni materijal. Idealan sadni materijal ima čvrst spoj podloge i plemke bez puknuća, ravno stablo s razvijene dvije do četiri primarne grane, dobro razvijen korijen i neotvoren pup.

Sadnji voćaka prethodi priprema sadnog mjesta, koja se obavlja kopanjem jame dimenzija 50×50 cm ili 60 x 60 cm. Dubina jame, odnosno sadnog mjesta, ovisi o tipu tla a najčešće iznosi 50-60 cm. Poželjno je kopanje jame za sadnju obaviti 2-3 tjedna prije same sadnje. Prilikom sadnje, sadnica se postavlja na rastresito tlo ili supstrat te se dodaje hidrogel za bolje zadržavanje vlage u tlu. Treba voditi računa da kalem ostane na visini 10-ak cm iznad tla.

Većina voćnih vrsta zahtjeva i prisustvo sorte oprašivača, pa je potrebno odabrati pravilan sortiment. Također je potrebno odrediti koji uzgojni oblik će imati sadnica da bi se mogle odraditi odgovarajuće mjere rezidbe radi formiranja uzgojnog oblika. Nakon sadnje je obavezno obaviti gnojidbu, za što se preporučuje namjensko organsko peletirano gnojivo – VOĆKO.

Voćko: NOVO mini peletirano organsko gnojivo, 2 kg dostatno za 75 m2.

Po završetku sadnje, tlo oko sadnice treba dobro ugaziti, zaliti vodom, te pripremiti i postaviti odgovarajući naslon, da bi se sadnica mogla povezati i učvrstiti.

(www.jabuka.tv)