Bivši pripadnik zloglasnih Škorpiona pušten na slobodu

Saša Cvjetan, bivši pripadnik zloglasnih Škorpiona, koji su vršili gnusne zločine u Bosni i Hercegovini, bio je osuđen za najteži ratni zločin – ubojstvo 14 albanskih civilasedmero djece dobi od dvije do 15 godina i sedam žena te teško ranjavanje još petero djece, od koje je najmlađe imalo šest godina u dvorištu obitelji Gaši u Podujevu 28. ožujka 1999. godine.

On je pušten na uvjetnu slobodu odlukom beogradskoga Višeg suda, po prijedlogu KPZ Srijemska Mitrovica. Cvjetan je pušten uz obrazloženje kako je proces “resocijalizacije kod njega uspješno okončan”, odnosno kako je očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vrijeme trajanja uvjetnog otpusta neće izvršiti novo kazneno djelo, prenosi Večernji list BiH.

On je za ovaj zločin osuđen 2005. godine na Višem sudu u Beogradu, i to na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina. Osuđeni su 2010. i drugi počinitelji zločina – Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011., nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Cvjetan se nije nikada pokajao za zločine. Čak je, kasnije, svjedočeći na suđenjima svojim suborcima, pokušavao osigurati im alibi, a za sebe je tvrdio kako je nepravedno osuđen.

Cvjetan je u dva zatvora, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri mjeseca te su mu ostale još tri godine i devet mjeseci.

Na slobodu je pušten 22. ožujka 2018. On se u Srijemskoj Mitrovici od 2017. nalazio u poluotvorenom odjelu, što je podrazumijevalo korištenje pogodnosti izlaska u grad jedanput u dva mjeseca, vikend-odsutnost svakog mjeseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.

Fond za humanitarno pravo, koji prati suđenja za ratne zločine u regiji, osudio je to neuobičajeno puštanje ubojice djece i žena, navodeći da se kazna na koju je Cvjetan osuđen obezvređuje, a patnje žrtava omalovažavaju.

Zahtijevamo da sudovi prilikom odlučivanja o zahtjevu za uvjetni otpust uzmu u obzir i način na koji je djelo izvršeno – izražavanje iskrenog kajanja za počinjen zločin, patnju žrtava, kao i posljedice s kojima se preživjeli i dalje suočavaju, priopćio je FHP i upozorio kako o tim okolnostima u odluci Višeg suda o uvjetnom otpustu ovog ratnog zločinca nije bilo spomena.

FHP upozorava i da se dodjeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tijekom boravka u zatvoru institucije Srbije obezvređuju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni.

Podsjećaju kako je nakon pogibije Slobodana Medića 31. prosinca 2013. u prometnoj nesreći javnost doznala kako je on kao osuđenik na 20 godina zatvora zbog ubojstva šestorice Bošnjaka počinjenog u ljeto 1995. u Trnovu, u vrijeme nesreće tijekom novogodišnjih praznika boravio na privremenoj slobodi.

Taj privilegij je imao i sada uvjetno pušteni Saša Cvjetan.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.