Napadi alergija napunili službe hitne pomoći diljem BiH

Nagli porast temperature posljednjih dana te pravo ljetno vrijeme usred proljeća donijeli su zdravstvene probleme mnogim građanima. Živa u termometru penje se i do 30 stupnjeva, a ambulante diljem zemlje pune su pacijenata koji su zatražili liječničku pomoć, piše Večernji list BiH.

 

Liječnicima pune ruke posla

Dok su zaposlenici Službe hitne pomoći u Sarajevu posljednjih dana imali brojne intervencije kod pacijenata koji su imali srčani ili moždani udar, Hercegovci su nagli porast temperature ipak bolje podnijeli.

Nagla promjena vremena najviše pogoduje moždanim i srčanim udarima, što je i bio slučaj proteklih dana. Građanima koji osjete jaku glavobolju ili bol u prsima preporučujemo da se odmah jave u najbližu ambulantu, kazali su iz sarajevske Službe hitne pomoći.

S druge strane, u Mostaru, ali i brojnim gradovima RS-a, poput Banje Luke, Doboja i Bijeljine, muku muče s proljetnim alergijama.

Posljednjih nekoliko dana nismo imali neki povećan broj intervencija po pitanju srčanih i moždanih udara, očigledno ljudi ovo zatopljenje dobro podnose. S druge strane, povećan je broj osoba koje nam se javljaju zbog alergija. Imali smo jako puno djece i ono što je zanimljivo je da im se stanje stalno pogoršava unatoč terapiji koju uzimaju. Terapija ne djeluje i osjećaju se sve lošije. Ove godine je broj onih koji nam se javljaju zbog problema s alergijama značajno povećan. Inače, broj pacijenata s alergijskim promjenama posljednjih godina stalno raste, kazala je za Večernji list Katarina Hrkać, voditeljica Odjela hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar.

Temperaturne oscilacija diljem BiH zadale su muke i zdravima, zbog čega liječnici savjetuju dodatni oprez i brigu o zdravlju.

Ovakvo vrijeme posebno je, kažu liječnici, pogodilo reumatičare, srčane bolesnike, astmatičare, kao i osobe koje pate od psihičkih tegoba.

Pljuskovi i pad temperature

Iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine nastavit će se i sljedećih dana, no sa svibnjem dolazi i promjena vremena.

Temperature koje trenutačno vladaju nisu primjerene ovom dijelu godine, pokazuju statistički podaci.

Temperature ovih dana primjerenije su onima koje mjerimo sredinom ili potkraj lipnja.

Do kraja radnoga tjedna zadržat će se sunčano i toplo vrijeme.

Tijekom vikenda i Praznika rada, 1. svibnja, očekuje se nestabilno vrijeme s povremenim pljuskovima, uz blaži pad temperature.

Od 4. do 8. svibnja prognozira se nestabilno vrijeme s obilnijim oborinama u središnjim, istočnim i jugozapadnim predjelima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.