Velika akcija u BiH: Priveden direktor FUP-a, podršku pruža i FBI

U akciji pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Black Tie 2” uhićeno je više od deset osoba, doznaje “Avaz”.

Uhićeni su po nalogu Tužiteljstva BiH, šef specijalne policije FUP-a Mustafa Selmanović i sarajevski biznismen Gordan Memija.

Priveden je nakon izdavanja naloga Tužiteljstva i Vahidin Munjić, v.d. direktor FUP-a.

Među uhićenima su i specijalci FUP-a koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali Edina Gačanina Tita. To su specijalci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić.

Uhićeni su i bivši pripadnici FUP-a, koji su također čuvali Gačanina u Sarajevu Ibro Miladin i Dražen Čobović. Bit će uhićeno još najmanje pet osoba.

Uhićeno je nekoliko osoba u Mostaru i Zenici, gdje pretresi i dalje traju. Specijalci Munjić, Memija i Selmanović idu u MUP ŽS, a ostali u SIPA-u.

U Sarajevu je uhićen i direktor jedne privatne kompanije.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana kaznena djela. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pretresi u više bh. gradova, na meti narko kartel

(www.jabuka.tv | Foto: FUP)