Sve više prijava: Eskalacija obiteljskog nasilja u BiH

Koliko obiteljsko nasilje u BiH uzima maha i koliko se zapravo radi o eskalaciji, govore informacije da su u skoro svim sigurnim kućama, od Mostara do Banje Luke, premašeni smještajni kapaciteti ili su u odnosu na prošlu godinu udvostručeni.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, lani je skoro 500 osoba, žena i djece, zbrinuto u sigurnim kućama.

U odnosu na godinu prije, u protekloj 2023. povećan je broj poziva na SOS telefone i prema policiji, a generalno je povećan broj slučajeva kaznenog djela nasilje u obitelji. Prema statističkim pokazateljima Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a Republike Srpske (RS), u BiH je lani zabilježeno 2.449 slučajeva nasilja u obitelji. U manjem bh. entitetu su ih evidentirana 1.193, što je za 159 slučajeva više u odnosu na 2022. godinu, piše Dnevni avaz.

U FBiH je kaznenih djela nasilja u obitelji tijekom prošle godine evidentirano 1.256, dok ih je u 2022. godini bilo 911, što je za čak 345 ili 27,45 posto više.

Utočište žena u nevolji: Posjetili smo sigurnu kuću “Majka Krispina” u Međugorju

Za ta kaznena djela je prijavljeno 1.268 osoba, a među prijavljenima 499 su povratnici u vršenju kaznenog djela i 15 maloljetnika. Uhićene su 753 osobe, podaci su FUP-a.

Najveći broj tih kaznenih djela lani je počinjen na području Kantona Sarajevo – 317, a slijedi Zeničko-dobojski sa 295 slučajeva te Tuzlanski sa 207. Svi ovi podaci davno su trebali upaliti alarme, jer od 2014. godine, kada je broj slučajeva nasilja u obitelji iznosio 1.032, sve do lani taj broj se kretao između 800 i 950.

Da je u posljednje vrijeme došlo do osjetnog porasta broja kaznenih prijava zbog nasilja u obitelji, potvrdio je i Kemal Maksumić, tužitelj Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije. Zastrašujuće je, kazao  je, da je u četiri dana svoje dežure nedavno imao tri prijave zbog nasilja u obitelji.

Definitivno, najčešće žrtve nasilja su žene, a počinitelji su njihovi bračni odnosno izvanbračni partneri. Može se reći da nasilje postaje sve češće i izraženije i da je, osim verbalnih prijetnji i vrijeđanja koje ima obilježje psihičkog nasilja, u porastu i fizičko nasilje kojim se partneru nanose tjelesne ozljede.

Vrlo često žrtve svjedoče da je počinitelj „dobar sve dok ne konzumira alkohol“ i kada se, kako kažu, potpuno promijeni i postane nasilan. Također, izražavaju želju da se počinitelj „samo malo zatvori kako bi se promijenio, kazao je Maksumić za Dnevni avaz.

Čak 48 posto žena u BiH doživjelo je neki oblik zlostavljanja

Djeca i sama postaju žrtve nasilja na posredan način, jer svjedoče činu fizičkog i psihičkog nasilja jednog roditelja prema drugom, što ostavlja trajne posljedice na njihovu psihu, pa često i sama djeca kasnije usljed takvih trauma, nakon što odrastu, postanu nasilna prema svojim partnerima.

Prema svjetskim statistikama, žrtve trpe nasilje u obitelji po sedam godina dok konačno ne odluče prvi put prijaviti nasilnika.

Žrtve se teško odlučuju prijaviti nasilje iz niza razloga, od straha i predrasuda, do ekonomske ovisnosti. Međutim, može se reći da nasilje u obitelji proizvodi nasilje uopće i bojim se da ćemo, ako već nismo, postati društvo nasilja. Jer samo kazneno-pravna reakcija države kojom se kažnjava počinitelj za učinjeno nasilje ne može riješiti problem. Potrebna je jedna šira društvena reakcija i mobilizacija svih snaga u društvu, naglasio je Maksumić.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Jedina pravda je da takvi nasilnici nemaju muskih nasljednika. Da im budu primjer, kao sto je njima mozda njihov otac bio. Prokletinje.

      • Naravno da mogu. I to u prvom redu prema sebi, jer dopustaju nasilje nad sobom i prihvacaju ulogu zrtve.
        I muskarce i zene treba drugacije odgajati, muskarce da postuju zene i prema njima se odnose kao sebi ravnima, a zene da ne prihvacaju nista manje od toga u partnerskim odnosima. Na taj nacin se gradi zdrav brak, zdravo drustvo, dobar primjer djeci, koji ce i sami kasnije biti stabilni i psihicki zdravi ljudi.

  • a Bože prosvitli pamet svakome!lijenost i pohlepa uzeli maha , a iz toga se rađaju sva druga zla, opet kažem Bože prosvitli i upravi svakog čovjeka da bude čovječan

  • Moj dedo nikad nije tuko babu ali je ona znala po pogledu njegovom kad je dosta. Vazda sklad u obitelji i potomci njihovi nikad nisu tukli svoje bračne drugove. Sve je to kućni odgoj , muška dica su se odmalena učila da preuzimaju odgovornost za obitelj time da rade vanjske posle i da brane članove svoje obitelji. Ženska dica su uz mater i babu učila kako se drži obitelj na okupu i kako se žrtvuje u kući za svoju čeljad. I onda je bilo ljudi koji su bili pijane i obitelj im trpila ali u puno manjem broju. Danas bračni drugovi nemaju nikakav respekt prema drugome i furaju sebično štasu naumili. Po mome sudu nema razlike između spolova , jer muški koriste tjelesnu moć u te nemile svrhe a žene to čine psiholški tako da vrše pritisak na psihu bračnog druga. To se uopće nespominje tako da se i tu vidi manjak ravnopravnosti spolova , isključivo se spominju ženske žrtve. Na kraju kad se gleda današnje društvo u cjelini i uvođenje modernih stvari netreba se čuditi da neke bitne stvari ostaju u sjeni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.