BiH će postati dio najambicioznijeg programa EU u području zdravstva

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara podržalo je priključenje BiH Programu EU4Health, čime će BiH postati dio najambicioznijeg programa Europske unije u području zdravstva.

Taj program, s proračunom od 5,3 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku podršku za unaprjeđenje zdravstvenih sustava u zemljama članicama EU i pridruženim članicama.

Sporazum bi se trebao primjenjivati od 1. siječnja 2024., što će omogućiti Bosni i Hercegovini da sudjeluje u pozivima iz Programa za 2024. godinu.

Potpisivanjem Međunarodnog sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Programu EU4Health, zdravstvenim institucijama i nevladinim organizacijama će biti omogućeno korištenje bespovratnih sredstava iz tog programa EU, što će značajno doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sektora u BiH.

Programom će biti financiran širok raspon akcija koje su grupirane u četiri glavne oblasti: pripravnost za krize, promocija zdravlja i prevencija bolesti, zdravstveni sustavi i radna snaga u zdravstvu i digitalno zdravstvo.

Sredstva Programa mogu biti korištena za poboljšanje i poticanje zdravlja kako bi se smanjilo opterećenje izazvano zaraznim i nezaraznim bolestima, podržavanje promocije zdravlja i prevencije bolesti, smanjenje zdravstvenih nejednakosti, poticanje zdravog načina života i promociju pristupa zdravstvenoj zaštiti. Predviđeni su i projekti zaštite od prekograničnih prijetnji zdravlju, poboljšanje dostupnosti, pristupačnosti i cjenovne pristupačnosti lijekova i medicinskih proizvoda, jačanje zdravstvenih sustava poboljšanjem njihove otpornosti i slično.

Ministarstvo civilnih poslova će nastaviti koordinirati aktivnosti u vezi s pristupanjem i sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u Programu EU4Health, u suradnji s nadležnim institucijama u zemlji, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

6 komentara

  • Pa ovo je suradnja sa WHOom i GAVIjem, democid preko Brisela se pripravlja. Kakve zaraze, ne zaraze?. Jos ni BiH nije ni u toj sotonskoj tvorevini EU. A ovdje se vec mulja pticija gripa i nove plandemije za kriminalne spodobe, bez truna morala.

  • Taj program će unaprijediti zdravlje. Sve bolesti pstati će izlječive kada zdravstvo postane digitalno. Sada su sve bolesti neizlječive ali ne zadugo.

  • Hahah vidjeli smo u koroni kakvi su eksperti posrijedi, sve financijeri sumnjivih namjera, boli njih kifla za narod, narod je CO2 kojeg treba reducirati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.