Pojačana aktivnost policije na cestama ŽZH

MUP ŽZH provodi preventivno-represivnu akciju od 8. travnja do 30. travnja 2024. godine u svrhu poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti prometa na cestama.

Akciju pod nazivom “Stop korištenju mobitela u prometu“ zavodi Sektor uniformirane policije u suradnji s PU Ljubuški, PU Široki Brijeg, PU Posušje i PU Grude.

Cilj akcije je pojačana aktivnost policijskih službenika na prometnicama kako bi se preventivno djelovalo na sudionike u prometu, smanjio broj prometnih prekršaja i potaklo na poštivanje prometnih propisa, a prekršitelje i ponavljače u činjenju prometnih prekršaja sankcionirati sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH.

Protivno zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnoge vozačice i vozači se tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja poruka što direktno utječe na ugrožavanje sebe i ostalih sudionika u prometu.

Zakonom o sigurnosti i prometa na cestama u ŽZH propisano je sljedeće:

  • Za vrijeme kretanja vozila u prometu na javnoj cesti vozač ne smije koristiti mobilni telefon odnosno druge uređaje za komuniciranje ako nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje.
  • Vozač ne smije koristiti audio – odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih sudionika u prometu, niti poduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pozornost pri upravljanju vozilom“.

Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 100 do 300 KM.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • A neznan ŠTABI reko DOKSU dica bila mala uviksu samnomse vozala nikad ništa fala bogu brzina i oprez i alkohol akoje 40 iđi toliko akoje mokro 20 i bit će dobro a ti dignut glavu pa 180 neš daleko

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.