Na današnji dan poginuo Robert Zadro, heroj Domovinskoga rata

Robert Zadro, heroj Domovinskoga rata i sin Blage Zadre, poginuo je u 22. godini života 10. travnja 1992., u bitki za Kupres, pet mjeseci nakon pada Vukovara.

Turbo vod je brojao 18 ljudi, a šest njih poginulo je u borbama za Vukovar. Bio je to pokretni interventni vod sastavljen od mladića u prosjeku dvadesetak godina starih. Naoružani lakim pješačkim naoružanjem i s nekoliko protuoklopnih bacača raketa, u borbi protiv vojske koja tenkovima nasrće na grad.

Turbo vod bio je mobilna postrojba namijenjena za najteže zadatke koja bi po zapovijedi išla u dijelove grada u kojima su se vodile najveće borbe. Njihov osnovni punkt bio je u Slavonskoj ulici, jednoj od ulica koja okomito izlazi na Trpinjsku ulicu, poznatu pod imenom “groblje tenkova“.

Turbo vod je dobio ime na šaljiv način, upravo onako kako su vukovarski heroji znali uljepšavati strašnu ratnu svakodnevnicu. Naime, vidjeli su na TV da jedan srbijanski vojnik, koji se vratio iz Vukovara pun straha, govori kako “turbo ustaše” bacaju bombe preko 300 metara daleko. Šaljivi Vukovarci su prema riječima ovoga prestrašenoga srbijanskoga vojnika tako i nazvali ovaj interventni vod Zbora narodne garde.

Nakon 7 dana borbe i otpora, na današnji dan pao je Kupres, grad-heroj

Brojni tenkovi i oklopna kola ostali su na ulicama Vukovara u borbama JNA i slavnoga Turbo voda. Vukovarska obrana konačno je slomljena u Borovu 19. i 20. studenoga. Ako se prizori iz razorenoga grada mogu nazvati paklom, zadnji dani obrane bili su njegov deveti krug.

Turbo vod je ostao do kraja.

Ubijanje zarobljenih mladića iz Turbo voda

Pad Vukovara za hrvatske mladiće i vojnike donio je iste scene koje su doživjeli njihovi djedovi 1945. Razularene horde s petokrakama (i kokardama) ubijali su zarobljene vojnike i civile prema istom obrascu i nadahnuću, obuzeti mržnjom prema svemu hrvatskom, kao partizani nakon II. svjetskoga rata.

S padom Vukovara došao je trenutak kad su pripadnici voda morali donijeti odluku koja će značiti život ili smrt. Predati se ili krenuti u proboj prema Vinkovcima, koji je značio gotovo sigurnu smrt.

Zapovjednik Robert Zadro najmlađima je savjetovao: “Obucite se u civilke i predajte se s ovih par tisuća civila iz Borovo Commerca. Zarobit će vas, niste služili vojsku, dobit ćete par šamara, ali morat ćete biti pušteni”, navodi Novi list.

Vjekoslav Jugec, 19-godišnji pripadnik Turbo voda, izdvojen je nakon predaje i ubijen je kao zarobljenik. Tomislav Šestan je izdvojen iz kolone i odveden u nepoznato. Grob mu nije poznat do današnjega dana. Mile Mlinarić, zamjenik zapovjednika Turbo voda, ubijen je na Ovčari.

Nevenko Mauzer, jedva star 18 godina, odveden je na strijeljanje. Dok su pred njegovim očima ubijali zarobljenike jednoga za drugim pucanjem u glavu, iskoristio je trenutak nepažnje krvlju opijenih srbijanskih vojnika i uspio pobjeći prema bobotskom kanalu.

U Obućari se našao s ostalim pripadnicima Turbo voda. Njih petorica su otišli u proboj, a Mauzer svjedoči da je Robert htio ostati u okupiranom Vukovaru i boriti se do smrti. Veliko srce sina velikoga oca.

Pet mjeseci kasnije, Robert je poginuo na Kupresu. Kada bi netko htio snimiti film o Vukovaru, ima za podlogu tisuće priča. Ova o Turbo vodu te ocu i sinu Zadro bila bi idealan predložak.

(www.jabuka.tv)
10 komentara

  • Dragi naši heroji, pokoj Vam vječni i žao mi je što moram priznati da mi se ponekad čini da ste svi uzalud pali, tako mi je žao da nismo sretan narod, PLJAČKAJU nas NAŠI, sude nam TUĐI, gdje ima u povijesti da se svi ili skoro svi generali pobjedničke vojske osude na dugogodišnje kazne, da se jedan od generala ubije ispijajući otrov pred cijelim svijetom da pokaže prijezir prema neprijateljski raspoloženim bjelosvjetskim vladarima……..

  • Pokoj vjecni daruj mu gospodine.E moj Roberte,kad covjeka vodi srce,iskrenost…A posten covjek ne moze da svati da su srbi znali tko je bio u turbo vodu.Sve su znali….A znali su od pojedinih hrvatskih gnjida.Ne trebaju nama ni srbi,ni muslimani,hrvat je hrvatu najveci neprijatelj.Svi posteni bojovnici su poginuli….Dal je se netko zapitao od koga su muslimani kupovali oruzije,kad su se vodile bitke izmedju HVO I ARMIJE BIH.Tko je od hrvata prodavao oruzije na helodromu u Mostaru safetu halilovicu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.