Tko bude trošio više struje – plaćat će po skupljoj tarifi

JP Elektroprivreda BiH uputilo je Regulatornom povjerenstvu za električnu energiju (FERK) zahtjev za promjenu cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja (tarifne grupe od I do V), s prijedlogom cjenovnog modela.

Prijedlog modela ima za cilj štednju električne energije, energetsku efikasnost i bolju kontrolu potrošnje, a zbog stabilizacije energetskog sektora, osiguravanja dovoljnih količina energije za stabilnu i urednu opskrbu kupaca i izbjegavanja potrebe za nabavkom električne energije na tržištu, što bi dovelo do znatno većeg povećanja cijena za krajnje potrošače, navode iz EPBiH.

Prijedlog modela podrazumijeva tri tarife – zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale u ovisnosti od količine utrošene električne energije.

Zelena tarifa podrazumijeva utrošak u količini do/i 268 kWh u razdoblju 30 dana, što je prosječna potrošnja domaćinstava koje opskrbljuje JP Elektroprivreda BiH, i za ove kupce nema promjene cijena. To konkretno znači da za 60 posto domaćinstava ili njih oko 437.000, nema promjene i primjenuju se cijene koje su na snazi od 1. siječnja 2015. godine.

Plava tarifa podrazumijeva utrošak u količini od 268 kWh do/i 1.000 kWh u razdoblju 30 dana, što se prema podacima JP Elektroprivreda BiH odnosi na 37,6 posto kupaca i za njih će se konačan utrošak obračunavati po modelu: utrošak prvih 268 kWh po aktualnim cijenama (cijene od 1. siječnja 2015.godine), te utrošak od 268 kWh do/i 1.000 kWh primjena cijena za plavu tarifu.

To bi značilo da primjenom ovog modela za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo i tijekom 30 dana troše 300 kWh, poskupljenje iznosi 1,27 KM (4 feninga dnevno) i račun tih kupaca bi umjesto dosadašnjih 53,28 KM, iznosio 54,55 KM.

Crvena tarifa podrazumjeva utrošak u količini većoj od 1.000 kWh u razdoblju 30 dana, što se prema evidencijama odnosi na svega 2,8 posto kupaca JP Elektroprivreda BiH. Ova tarifa će se obračunavati po modelu: utrošak prvih 268 kWh po aktualnim cijenama (cijene od 1. siječnja 2015.godine), utrošak od 268 kWh do/i 1.000 kWh primjena cijena za plavu tarifu, te utrošak veći od 1.000 kWh primjena cijena za crvenu tarifu.

Ako je potrošnja veća od 1.000 kWh ti kupci su u crvenom tarifnom modelu.

Za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo i tijekom 30 dana troše npr. 1.100 kWh, primjenom crvenog tarifnog modela poskupljenje bi iznosilo 31,64 KM, tako da bi račun za ove kupce umjesto dosadašnjih 180,39 KM, iznosio 217,78 KM.

Tarife za mrežarinu ostaju nepromijenjene kao i naknada za mjerno mjesto. Nema promjene ni iznosa naknade po kWh za obnovljive izvore energije.

Računi JP Elektroprivreda BiH sadržavat će detaljan obračun utroška električne energije po tarifama za svakog kupca, priopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

  • Svima isti uslovi ,plin,toplane,i sl pa onda tarifirajte potrosace ,izjednacavate pojedinca sa porodicom od troje djece,na bilo kojem sudu ovo Ce pasti…

  • Nema kiše poskupila voda kona pokreće turbine, zasto se troši 1 KM koju parazitirate uplatom namobilni , Dante dlozovite se pameti, Nepljackajte nas više.

  • Kakva je ovo glupost, ja trošim više struje a vi hoćete da još više naplatite umjesto da mi popust date jer trošim više. Baš me zanima na kojem sudu će ovo proći.

  • Zaboravile pederčine koji imaju plaćurine po 5 tis maraka da nisu oni stvorili hidrocentrale itd i da im to nije didovina.Ko je taj FERK, mudo od miša pa da šara te zelena te plava te crvena..bit će i ljubičasta,braun.žuta ,crna..ta ima boja pun kurac.A umjetnika mami im ga nabijem svima ,pitaju li se oni kako će plaćati netko sa petero dice i mizernom placom.Nemamo svi vaš gas ,jebo vam mater i gas i plin i bandere i struja.Stoko jedna zaguljena i amoralna.

  • Ja budalastog teksta.
    Svasta napričaše o bojama nigdje cijene ni procentualno koliko je koja boja skuplja.A zna potparol ep bih primiti mjesečno 5000KM

  • Po njihovom oni žele da kućanstva ma nje troše jer im se isplati više izvesti struju. Sve samo u svoju korist kao i sve kod nas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.