FBiH: Epidemija ospica ubrzano se širi, povećan i broj hripavca

Epidemija ospica u BiH i dalje se ubrzano širi, a razlog za to je nizak postotak cijepljene djece, zbog čega ne postoji kolektivni imunitet.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, broj prijavljenih slučajeva do 7. travnja 2024. u cijeloj Federaciji iznosio je 1.545, piše Avaz.

Najviše oboljelih i dalje je u Sarajevskoj županiji, a podaci Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a pokazuju 1.184 prijavljena slučaja do ponedjeljka, bez smrtnih ishoda. Također, u ovoj županiji je aplicirano 5.316 doza MRP cjepiva, koje štiti od ove iznimno zarazne bolesti.

Ospice su visokozarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu obolijeva najmanje 95 posto neimuniziranih osoba. Oboljela osoba kašljem, kihanjem i izravnim kontaktom inficira zdravu osobu česticama koje sadrže virus ospica. Virus ospica je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. Ospice se šire stravično brzo i inficiraju više osoba. Ne jenjava ni širenje zaraze velikim kašljem (hripavac) pa se bilježi rast broja zaraženih osoba u FBiH i iznosi 408, piše Avaz.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zeničko-dobojska županija bilježi 118 zaraženih osoba, a u Sarajevskoj županiji dosad je prijavljeno 130 slučajeva velikog kašlja ili hripavca.

Hripavac je jedna od najzaraznijih bolesti. Osjetljivost na bolest je opća, a najčešće obolijevaju djeca do sedme godine života. Za razliku od većine drugih zaraznih bolesti, djeca ne nasljeđuju pasivnu imunost od majki, što znači da i novorođenčad može oboljeti. Prognoza nije uvijek dobra. Hripavac je teška bolest. Gotovo 50 posto oboljelih mlađi su od godinu i u toj skupini bolest je posebno teška, posebno u mlađe dojenčadi i novorođenčadi (smrtnost čak do jedan posto), piše Avaz.

Upala pluća uobičajen je uzrok smrti u svim dobnim skupinama, a promjene u srednjem živčanom sustavu mogu ostaviti trajne posljedice. Kod djece koja već boluju od neke srčane, neurološke, mišićne ili plućne bolesti očekivan je teži tijek bolesti.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Najviše oboljelih u sarajevskoj i tuzlanskoj županiji,a tu je procjepljenost najviša. Logično. Ako neko dobije te tzv ospice i kašalj bolje to prebolit,nego se ubost 20 puta (toliko stoji uboda u kalendaru) i dobit neku autoimunu bolest i tu povratka nema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.