Stupila na snagu pravila o uspostavi EU digitalnog identiteta

Na snagu su službeno stupila pravila o uspostavi europskog digitalnog identiteta.

Time će se omogućiti da svi građani i stanovnici EU-a 2026. godine imaju koristi od osobne europske novčanike za digitalni identitet.

Europski novčanik za digitalni identitet, koju izdaju sve države članice EU-a u obliku mobilne aplikacije, omogućit će, ističu iz Europske komisije, potpunu sigurnost identifikacije na internetu za javne i privatne internetske usluge diljem Europe.

Ovo je važan korak u razvoju EU-ovog novčanika za digitalni identitet. Za otprilike dvije godine svaki Europljanin moći će sigurno upravljati osobnim digitalnim dokumentima i pristupiti javnim i privatnim internetskim uslugama uz potpunu kontrolu osobnih podataka iz osobne mobilne aplikacije koja se dobrovoljno nudi europskim građanima i stanovnicima, istaknula je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, piše Zimo.hr.

Stanovnici BiH će do kraja godine imati digitalne novčanike

EU-ov novčanik za digitalni identitet revolucionirat će način na koji europski građani i poduzeća surađuju s internetskim uslugama neometanim integriranjem praktičnosti, sigurnosti i privatnosti. Zahvaljujući transparentnom i sigurnom okviru tim inovativnim rješenjem osigurava se zaštita naših osobnih podataka u digitalnom svijetu, dodao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Podsjetimo, EU novčanik za digitalni identitet promijenit će digitalnu identifikaciju jer Europljanima nudi svu praktičnost mobilnih aplikacija, no uz kontrolu nad osobnim podacima. Svaki korisnik novčanika moći će se koristiti internetskim uslugama, dijeliti digitalne dokumente kao što su mobilna vozačka dozvola ili e-recept, otvoriti bankovne račune ili vršiti plaćanja uz potpunu kontrolu nad osobnim podacima.

Bh. građani od danas mogu aktivirati digitalni identitet

Komisija je već uložila 46 milijuna eura iz programa Digitalna Europa u četiri velika pilot-projekta kako bi testirala EU-ov novčanik za digitalni identitet u svakodnevnoj upotrebi, uključujući mobilnu vozačku dozvolu, e-zdravstvo, plaćanja te obrazovanje i stručne kvalifikacije, a upravo je objavljen drugi poziv za opsežne pilot-projekte za uvođenje novčanika.

Nakon stupanja na snagu novih pravila Komisija će pripremiti provedbene akte kako bi osigurala da svi digitalni novčanici imaju jednako visoku razinu sigurnosti i zaštite podataka te da neometano funkcioniraju u cijelom EU-u.

Zimo.hr. podsjeća da Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je svojim stanovnicima omogućila korištenje digitalne putovnice, kao ravnopravnog dokumenta klasičnoj papirnatoj putovnici.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.